Ћосић: Помоћ Србије значајна за општину, град и регију

Срна
Ћосић: Помоћ Србије значајна за општину, град и регију

Источно Сарајево - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је Срни да је одлука Владе Србије да ову локалну заједницу помогне са милион евра значајна не само за општину, већ и за град Источно Сарајево и регију.

Ћосић је истакао да је овај милион евра иницијална каписла за реализацију пројекта реконструкције спортске дворане и уређења трга, што ће бити основа будућег развоја овог дијела града Источно Сарајево и саме општине.

Он је нагласио да ће овај трг бити најрепрезентативнији и најзначајнији јавни простор у општини, који ће сигурно бити у потпуности искоришћен, а налазиће се између Улице војводе Путника и Спасовданске улице, те наслањати на парк "Гаврило Принцип" и обданиште "Патријарх Павле".

Ћосић је навео да је у току израда главног пројекта реконструкције дворане и трга, што би требало да буде завршено до 20. септембра, те да је могуће да тендер буде расписан у октобру ако све буде како треба.

"Битно је да у зимском периоду завршимо тендерску процедуру, јер је ријеч о међународном тендеру вриједном између четири и пет милиона КМ. Требаће много времена да изаберемо квалитетног извођача да бисмо почели са радовима, који би могли да буду завршени до краја идуће године", рекао је Ћосић.

Он је подсјетио на обећање Владе Републике Српске да ће финансијски подржати овај пројекат, те напоменуо да су предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Владе Жељка Цвијановић и министар финасија Зоран Тегелтија то истицали приликом сваке посјете општини Источно Ново Сарајево.

Ћосић је навео да пројекат подразумијева реконструкцију дворане и њено унутрашње уређење, трг на површини од 8.000 метара квадратних, паркинг капацитета 250 мјеста, једну саобраћајницу која ће оивичити дворану, те нагласио да ће тај комплекс по завршетку бити права слика динамичног и урбаног инфраструктурног развоја општине Источно Ново Сарајево.

"За нас су ова средства Владе Србије веома важна и биће искоришћена као иницијална каписла, а општина Источно Ново Сарајево дијелом ће учествовати без обзира на лошу финансијску ситуацију. Наш план је да у уређење паркинга и у саобраћајницу уложимо око 500.000 КМ буџетских средстава и уколико бисмо обезбиједили подршку Владе Српске у обећаном износу између 2,5 и три милиона КМ, плус овај милион евра, могли бисмо овај пројекат завршити идуће године", истакао је Ћосић.

Он је најавио да ће ових дана разговарати са руководством града Источно Сарајево које је заједно са општином Источно Ново Сарајево власник дворане, додајући да ће, ако желе да учествују у будућој расподјели власништва, морати да учествују и у изградњи дворане.

Ћосић се нада да ће разговори дати добре резултате.

Он је истакао да се завршетком овог пројекта поставља основу даљег урбаног развоја општине Источно Ново Сарајево.

"Све се уклапа у једну цјелину. Иницирани овом одлуком Владе Србије, ми ћемо, када почну радови, покренути иницијативу у Скупштини општине да назив овог трга буде трг Републике Србије", нагласио је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана