Ћорић: Омогућити дјеци безбрижно одрастање

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА- Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је да најмлађима треба омогућити да безбрижно расту и развијају се, уче, одмарају или вријеме проводе у игри, а да је Недјеља дјетета да се одрасли подсјете на дужности према дјеци.

"Зато је Министарство саобраћаја и веза иницирало низ превентивних активности које проводимо са Агенцијом за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савезом Републике Српске прилагођених дјеци, да кроз игру и забаву стичу нова знања о безбједном учешћу у саобраћају", рекао је Ћорић Срни.

Према његовим ријечима, обиљежавање ове дјечије манифестације прилика је да цјелокупно друштво посебну пажњу обрати на дјецу, саслуша њихове жеље и мишљења. "Ово је прилика и да се сви заједно подсјетимо да су одрасли дужни да дјеци омогуће раст и развој у безбједној околини", истакао је Ћорић.

Он је навео и да су саобраћајне секције у школама, такмичења, едукативне представе и полигони само дио онога што свакодневно раде како би се дјеца мотивисала да буду опрезнија на путу од куће до школе. Ђорић је напоменуо да дјеца, као што воде рачуна о безбједном коришћењу улица, тако исто треба да воде рачуна и о безбједном коришћењу медија, прије свега интернета и телевизије.

"Медији су одлично средство за информисање, истраживање, учење и забаву, али само ако сте опрезни. Дјеца више уче гледајући и анализирајући медијски садржај са родитељима, те разговор током заједничког гледања садржаја помаже да га дјеца боље разумију", рекао је Ћорић.

Дјеца, нагласио је, имају право да постављају питања и да добијају истинит одговор, као и на своје мишљење, да га изразе без страха, да користе књиге и интернет за учење и забаву, али и да штитите своју приватност.

"Истовремено, обавеза дјеце је да поштују своје учитеље, наставнике и родитеље, да са њима отворено разговарају о темама које их занимају. Министарство саобраћаја и веза је препознало значај медијске едукације и зато са наставницима радимо на јачању капацитета да би они спремно одговарали на сва питања дјеце", напоменуо је Ћорић.

Под слоганом "Заједно можемо све" Недјеља дјетета обиљежава се од 4. до 10. октобра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана