ЦНЦ технологије атрактивније од гимназије

Дејан Јовичић
ЦНЦ технологије атрактивније од гимназије

СРБАЦ - Будући средњошколци у Српцу све више показују интересовање за техничке и медицинске науке, а све мање се опредјељују да се упишу у гимназију општег смјера која је годинама била једна од најпопуларнијих струка у овој локалној заједници.

Од 138 анкетираних ученика деветих разреда, њих 79 планира да настави школовање у Српцу, а највећи број њих заинтересован је за смјер техничара ЦНЦ технологија који је недавно уведен у Центру средњих школа “Петар Кочић”.

Овај смјер би жељела да упишу 24 ђака, док је за општи смјер гимназије заинтересовано свега десет анкетираних.

Начелник општинског Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је из тог разлога на јучерашњој сједници локалног парламента дато мишљење да би у наредној школској години, умјесто досадашња два, требало да буде уписано једно одјељење гимназије општег смјера. 

- Наставничко вијеће је на недавној сједници предложило да буду уписана два одјељења гимназије општег смјера са 40 ђака, али је став локалне власти и већине одборника да би умјесто тога требало да буде формирано једно одјељење рачунарско-информатичког смјера, цијенећи потребе тржишта рада и већи избор запослења. Томе у прилог иде то што би осам ђака жељело да се умјесто у општу, упише у друштвено-језичку, рачунарско-информатичку и природно-математичку гимназију - рекао је Михољчић.

Одборник Мићо Малбашић каже да је по сваку цијену потребно наћи начин да се млади људи задрже у Српцу.

- Подаци из анкете су врло интересантни, тако да би се требало запитати да ли млади желе да се едукују за ЦНЦ технолога или медицинског радника јер су ти послови добро плаћени у иностранству и намјера им је да потраже егзистенцију у другој држави - рекао је Малбашић.

Директор Центра средњих школа “Петар Кочић” Миленко Живанић каже да је планом уписа у наредну школску годину предвиђен упис 128 ученика у два одјељења гимназије, по једно одјељење техничара ЦНЦ технологије и фризера те по пола одјељења економских и банкарских техничара, конобара и кувара.

- Приликом израде приједлога руководили смо се бројем ученика који завршавају основну школу, незапосленима на бироу, анкетама родитеља и ученика и могућностима организовања практичне наставе, кадровским и просторним условима. Морали смо водити рачуна и о дјеци са лаком менталном ретардацијом која се исто уписују у нашу школу и за коју су понуђена занимања само у оквиру струка угоститељства и туризма, те  машинства и обраде метала - рекао је Живанић.

Он додаје да увођење нових смјерова, попут рачунарско-информатичког и медицинског, подразумијева укидање неке од постојећих струка, што због свега наведеног, како каже, представља проблем у овом тренутку.

- Кадровске претпоставке постоје једино за увођење рачунарско-информатичког смјера, а условно речено и материјалне, у случају да се наставна средства побољшају и обнове - рекао је Живанић.

Приједлог Наставничког вијећа и мишљење србачких одборника биће уграђени у коначан приједлог који ће Школски одбор до краја децембра упутити ресорном министарству а оно ће донијети коначну одлуку о будућим смјеровима у србачком средњошколском центру.
 

Атрактивна занимања

Марко Михољчић је истакао да су ученици током анкетирања имали могућност да се изјасне за занимања која до сада нису постојала у средњошколском центру у Српцу, а због којих су се одлучивали да наставе школовање у сусједним градовима.

- Највећи интерес је био за занимање медицинског техничара за које се изјаснило 13 ђака, док је 12 њих рекло да би се уписало у школу за фризера. Од нових занимања атрактивни су и техничар друмског саобраћаја и козметички техничар, а од постојећих економски и банкарски техничар, кувар, конобар и аутомеханичар - рекао је Михољчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана