Чланством у савезу "Корени" мотивисати дијаспору да улаже у завичај

Срна
Чланством у савезу "Корени" мотивисати дијаспору да улаже у завичај

ФОЧА - Представници Савеза удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије "Корени" данас су у Фочи са руководством ове општине договорили оснивање иницијативног фочанског одбора овог савеза.

Мисија Савеза "Корени", чије сједиште се налази у Новом Саду, јесте повезивање Срба у матици и региону са дијаспором, привредном, спортском и сарадњом у области културе, те успостављањем и јачањем повјерења дијаспоре према матици.

Предсједник Извршног одбора "Корена" Милан Гутић изразио је задовољство што ће и у Фочи имати свој одбор, те да им је главни циљ увезивање Срба у матици, региону и расијању.

"Иницијативни одбор у Фочи извршиће припреме за оснивачку скупштину, надамо се у наредна два до три мјесеца, али са данашњим даном почињемо да радимо и сарађујемо. Ми имамо своје стручне службе које су у стању да оцијене ресурсе чиме то све располаже једна заједница, какав је фочански регион, а то би била платформа за привредну, културну и сваку другу сарадњу", истакао је Гутић.

Он је додао да Фоча са својим ресурсима и капацитетима заслужује напредак, чему ће овај савез покушати да допринесе.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да ова општина има шта да понуди за овај вид сарадње.

"Жеља нам је да отворимо Фочу у смислу инвестиција и да понудимо сарадњу у свим сегментима. Иницијативни одбор ће се бавити свим додирним тачкама у областима привреде, туризма, пољопривреде, културе и спорта да се увежемо са локалним заједницама из Републике Српске, Србије, Црне Горе и свих земаља у којима Срби живе", рекао је Вукадиновић.

Он је додао да ће одбор у Фочи имати задатак да утврди развојне шансе, те да ће посјетити привредне сајмове и повезати се, између осталих, са удружењима Фочака у Новом Саду и Београду, да би их упознао о могућностима за улагање у завичај.

Савез "Корени" за сада има 20 одбора, од чега 12 у Србији, четири у Српској, те у Цириху, Бечу, Будимпешти и Минхену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана