Члан СДС-а слао пријетеће поруке?

Н. Томашевић, Б. Митровић
Члан СДС-а слао пријетеће поруке?

Хан Пијесак - Aутопревозник Aлександар Перовић, члан ОО СДС-а Хан Пијесак, осумњичен је да је слао пријетеће поруке предсједнику СНСД-а Хан Пијесак Влади Остојићу, незванично сазнаје “Глас Српске”.

Начелник ЦЈБ Источно Сарајево Раденко Васиљевић потврдио је да је полиција наставила да саслушава све чланове Удружења аутопревозника “Шуматранс” који се доводе у везу са организовањем блокаде путева и нарушавањем јавног реда и мира.

Он је, не наводећи име, потврдио и да је једно лице осумњичено да је слало пријетеће СМС-ове. Незванично сазнајемо да је полиција одмах пронашла са ког су мобилног телефона послате пријетеће поруке, а припадници ЦЈБ Источно Сарајево претресли Перовићеву породичну кућу и његово возило.

Сумњичење Перовића оправдава ранију тврдњу Остојића да је цијели проблем иницирало руководство СДС-а Хан Пијеска.

- У питању је политичка игра СДС-а и БН телевизије која је дезинформацијама потпалила народ у Хан Пијеску, па је пољуљана комплетна безбједносна ситуација у општини. Aутопревозници су само искориштени у политичке сврхе - рекао је раније Остојић којем је средином фебруара стигла порука којом му је пријећено да ће му побити породицу.

Сукоби између аутопревозника и дрвопрерађивача у Хан Пијеску у вези са превозом грађе од шумских путева до Централног стоваришта “Мекоте” кулминирали су 4. марта, када је група аутопревозника покушала физички да се обрачуна са Владом Остојићем. Он је испричао да га је група од десетак превозника извукла из канцеларије и одвукла на састанак са групом грађана, да су му пријетили и псовали га.

Предсједник СДС-а у Хан Пијеску Радиша Пејановић тада је демантовао тврдње да ова странка преко појединих аутопревозника подгријава сукобе у Хан Пијеску.

- Скупштина општине Хан Пијесак је донијела одлуку о мјесту одржавања јавних протеста, што се није поштовало протеклих дана. Тачно је и да од стране полиције није испоштован Закон о јавним окупљањима грађана и да камиони нису смјели бити на коловозу - рекао је Васиљевић и додао да је разумијевање за проблеме превозника постојало због тешке ситуације у којој грађани ове општине живе.

- Сви они који су злоупотријебили ситуацију биће процесуирани. Нико неће узимати себи за право да предузећу “Шуме РС” оспори експлоатацију и наставак радова - рекао је Васиљевић додајући да Шумско газдинство “Височник” може да ради неометано.

- Одборници Скупштине општине не би требало да дају себи за право да одређују ко је крив. Суд ће утврдити ко је одговоран у претходном периоду за одређене поступке. Пријаве су већ поднесене и то не може нико зауставити - каже Васиљевић.

Према његовим ријечима, ЦЈБ Источно Сарајево је формирао тим који спроводи истрагу и свему обавјештава надлежне институције.

- Засад је сасвим извјесно да ће против једног лица бити поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу угрожавања безбједности пријетњом. Поднесено је низ захтјева за покретање прекршајних поступака због нарушавања јавног реда и мира, а Суд ће одлучити о одговорности тих појединаца - каже Васиљевић.

Дио јединица за подршку ЦЈБ Источно Сарајево и јуче је био у Хан Пијеску као подршка локалној полицији, а специјални тим је испитивао учеснике немилих догађаја.

У информацији о безбједности, коју је локалном парламенту представио командир полицијске станице у Хан Пијеску Мирон Витомир, наводи се да су у прва два мјесеца 2013. године евидентирана три кривична дјела и шест прекршаја из области нарушавања јавног реда. Према његовим ријечима, починиоци су откривени и процесуирани.

Превозници

Предсједник удружења “Шуматранса” Раде Мумовић је истакао да због укидања стоваришта и поништења тендера о превозу грађе за 2013. годину превозници из Хан Пијеска размишљају да се колективно одселе у другу општину.

- Превозници из Хан Пијеска имаће могућност да раде за газдинство и да превозе сировине за “Натрон-Хајат” Маглај. Моћи ће да обављају превоз и дрвопрерађивачима који немају своје сопствене камине. Нико неће бити оштећен укидањем стоваришта - каже  в.д. директора предузећа “Шуме РС” Јаков Галић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана