Циљ општине Србац оснаживање мјесних заједница

Д. Ј.
Циљ општине Србац оснаживање мјесних заједница

СРБАЦ - За реализацију мањих инфраструктурних пројеката које кандидују чланови Савјета мјесних заједница општине Србац ове године ће по први пут из општинског буџета бити издвојено 10.000 КМ, са циљем њиховог оснаживања и већег учешћа у доношењу одлука на локалном нивоу.

Ово је изјавио начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, истакавши да је општина ушла у пројекат “Јачања улоге мјесних заједница у БиХ” који се реализује уз подршку Савеза општина и градова РС.

Митрић каже да ће средства бити распоређена на основу јавног позива.

- Један дио има потребе за санацијом просторија за рад, а други планирају обнову инфраструктуре за спортске, културне и друге активности. Средства нису довољна да обухвате све мјесне заједнице, али је симболика у томе да их подстакнемо да значајније узму учешће у одлучивању у локалној самоуправи - рекао је Митрић и додао да је значајан број пројеката који захтијевају већа новчана улагања уврштен у Програм капиталних инвестиција општине Србац од 2023. до 2027. године.

Предсједник Савјета МЗ Кукуље Радојица Видовић рекао је да широм општине има много започетих пројеката и да би било добро да се јавним позивом омогући и њихово финансирање, како би се убрзао завршетак.

- Било би добро да се формирају и удружења грађана која би могла аплицирати на разне пројекте код домаћих и страних донатора јер је то онемогућено мјесним заједницама које немају статус правног лица - рекао је Видовић који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Предсједник Савјета МЗ Разбој Љевчански Јордан Куваља, који је и одборник у Скупштини општине Србац, каже да су њихови приоритети усмјерени на омладински активизам, јер су у процесу завршетка изградње друштвеног дома за потребе фолклорног ансамбла и друге манифестације.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да је претходних година успјешно реализован и јавни позив за додјелу средстава неформалним групама младих које су активно радиле на обнови инфраструктуре.

- Прошле године смо за ту намјену предвидјели 15.000, а ове 20.000 КМ и тиме смо такође допринијели рјешавању неких питања у мјесним заједницама - рекао је Драгосављевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана