Циљ фестивала приближити јединствену ромску културу

Срна
Циљ фестивала приближити јединствену ромску културу

БИЈЕЉИНА - Други Фестивал "Баро дром" - јединствен на западном Балкану јер слави ромску културу, традицију и језик, те учи о дугом путу који су Роми прошли и којим још путују ка потпуној друштвеној укључености и прихватању, отворен је вечерас у Бијељини.

Извршни директор Удружења грађана за промоцију Рома "Отахарин" Драган Јоковић навео је да је циљ овог фестивала да свима приближи ромску културу - јединствену и врло богату.

"Проблематика Рома је велика, али је срећа да град Бијељина има слуха и да настоји да путем различитих пројеката и на бројне начин помаже овај народ", изјавио је Јоковић новинарима.

Замјеник предсједника Скупштине града Београда Игор Јовановић рекао је да "Баро дром" /"Дуг пут"/ симболизује пут којим ромска заједница прелази у последњих 50 година ка својој интеграцији у друштво.

Јовановић је навео да у Београду има 157 ромских насеља, од којих је 56 нехигијенских - која немају ријешена основна комунална питања, али да се у том граду труде да кроз Акциони план раде на свим тим проблемима јер су Роми, послије Срба, најбројнија заједница у главном граду Србије.

"Просечна старост им је 25 година, а 44 одсто их је млађе од 19", рекао је Јовановић и напоменуо да Роми представљају огроман потенцијал када је ријеч о радној снази.

Он сматра да се кроз адекватан приступ, кроз образовање Рома, може очекивати да се они укључе у економски, социјални и културни живот Београда.

Фестивал, који је организован уз подршку града Бијељина и швајцарског Каритаса, биће настављен сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана