Циљ бољи услови за живот и повратак у Дрвар

Ведрана Кулага
Циљ бољи услови за живот и повратак у Дрвар

Дрвар - Дрвар је сједиште и симбол повратка Срба у ФБиХ, а кроз рад канцеларије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) надлежне институције ће настојати да обезбиједе још боље услове за повратак и живот, и поштивање људских права и слобода.

 

Поручено је то јуче у Дрвару, гдје је отворена канцеларија ОЕБС-а, која ће покривати подручја и Ливањског и Унско-санског кантона, у које се вратио већи број Срба.

Предсједавајући ОЕБС-а и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић истакао је да је ОЕБС протеклих година дао значајан допринос изградњи БиХ и њених институција.

- Циљ мисије је да помогнемо БиХ да би достигла ниво вредности из основних начела ОЕБС-а. Мисија ће помоћи повратку Срба, а били бисмо веома задовољни да на простору западног Балкана решимо проблем избеглица и расељених лица - рекао је Дачић.

Подсјетио је да је Мисија ОЕБС-а у БиХ присутна већ 20 година и да је дала значајан допринос изградњи БиХ и њених институција. Навео је да су задаци ОЕБС-а изградња модерног друштва и јачање институција, људских права и слобода.

Шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур нагласио је да је веома важно отварање канцеларије у Дрвару.

- Има много отворених питања и када је ријеч о инвестицијама, али и у вези са економским и социјалним развојем. Надам се да ћемо моћи да будемо успјешни партнери и у повратку и побољшању услова живота - рекао је Мур.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић вјерује да ће ова канцеларија допринијети повратку и остваривању других права људи.

- Управо овдје у Дрвару треба да покажемо да се може живјети и да институције треба да ураде свој посао, а то значи да обезбиједе нормалан живот људи свуда - рекао је Иванић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изразио је увјерење да ће канцеларија ОЕБС-а помоћи не само Србима повратницима, него и Бошњацима, Хрватима и осталима који живе на овом простору да остваре своја људска права.

Начелник Дрвара Стевица Лукач нагласио је да је ово велики дан за овај град како би он кренуо напријед и како би био омогућен бољи живот свих грађана.

Отварању канцеларије присуствовали су бројни домаћи званичници, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, као и представници Делегације ЕУ у БиХ и међународне заједнице.

Влада РС

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић поручио је да је Влада много урадила за повратнике на овом простору и да ће наставити да им помаже.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана