Цигарете поскупљују од 1. јануара, акциза по кутији већа за 8 фенинга

ГС
Foto: ГС

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИНО) БиХ усвојио је на данашњој сједници Одлуку о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2022. годину.

Према усвојеној одлуци, која се заснива на Закону о акцизама у БиХ, од 1. јануара 2022. године минимална акциза износит ће 166,50 КМ за 1000 комада цигарета, односно 3,33 КМ за паковање цигарета од 20 комада.

Новом одлуком специфична акциза остала је на истом нивоу, односно 1,65 КМ за паковање цигарета од 20 комада док је минимална акциза повећана са 3,25 на 3,33 КМ за исто паковање.

Акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од 80 посто минималне акцизе и износит ће 133,20 КМ по килограму.

Калкулацију малопродајне цијене, формиране сходно овој одлуци, порезни обвезници дужни су доставити надлежном регионалном центру УИНО до 30. новембра 2021. године.

Управни одбор УИНО усвојио је данас и Одлуку о утврђују количине дизел горива које се користи за потребе рудника, термоелектрана и жељезница на које се не плаћа путарина за 2022. годину.

Одредбе ове одлуке односе се на дизел гориво које користе рудници и термоелектране у процесу производње и жељезнице за погон шинских возила и то на одређену количину коју одобри УО УИНО на приједлог влада ентитета и Брчко дистрикта.

Ова одлука примјењиват ће се од 1.јануара 2022. године, а за њену спроведбу задужена је УИНО која ће једном у три мјесеца Управном одбору подносити извјешћа о њеној реализацији.

УО УИО на данашњој сједници, која је одржана путем видео линка, разматрао је низ одлука, измјена и допуна подзаконских аката, инцијатива те преглед активности УИО посљедња три мјесеца гдје је установљено да су приходи од ПДВ-а у значајном порасту у односу на исти период прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана