Четири начелника у Котор Варошу биће смијењена

Дарко Гавриловић
Четири начелника у Котор Варошу биће смијењена

Котор Варош - Скупштина општине Котор Варош највјероватније ће разријешити четворицу вршилаца дужности начелника одјељења у локалној управи, за које је утврђено да не испуњавају услове за те позиције.

Скупштински колегијум утврдио је јуче да дневни ред планиран за посебно засједање парламента, заказано за четвртак, буде допуњен и тачком која се односи на проблем са вршиоцима дужности начелника одјељења. Управна инспекција Министарства управе и локалне самоуправе РС утврдила је недавно да пет од шест вршилаца дужности начелника одјељења у општини Котор Варош не испуњавају услове за те позиције, али је један у међувремену положио стручни испит, који му је недостајао.

- Рјешење инспекције мора бити испоштовано и вршиоци дужности начелника за које је утврђено да не испуњавају услове биће разријешени. То се односи на четири начелника, с обзиром на то да је Славен Момић из СДС-а, који се налази на челу Одјељења за општу управу, у међувремену испунио услове. Његов страначки колега Слободан Гелић, који је вршилац дужности начелника за стамбено-комуналне послове, одраније испуњава услове, тако да начелници које је делегирао СДС неће бити разријешени. Преостала четири вршиоца дужности начелника ће бити разријешена, а начелник општине Котор Варош Зденко Сакан упутио је допис странкама да доставе приједлоге кандидата који испуњавају услове - рекао је саговорник из владајуће коалиције у Котор Варошу.

Замјеник начелника општине Котор Варош и функционер СДС-а Младен Тривуновић изјавио је да рјешење Управне инспекције мора бити испоштовано и да ће Скупштина општине и дјеловати у том правцу.

- За СДС је најважније да наша два вршиоца дужности начелника испуњавају услове и они неће бити разријешени. Гелић од почетка није био споран, а Момић је у року од шест мјесеци, као што је прописано законом, положио стручни испит и испунио услове - истакао је Тривуновић.

У странкама које су делегирале начелнике који не испуњавају услове нису се изјашњавали о овом проблему. Скупштина општине би у четвртак требало да разријеши вршиоце дужности начелника Одјељења за финансије Драгану Петрушић (ПДП), Одјељења за просторно уређење Бориса Марковића (ПДП), Одјељења за друштвене дјелатности Немању Панића (ДНС) и Одјељења за привреду Предрага Тешића (СП). Странке из којих долази тај кадар заједно са СДС-ом и СДА чине скупштинску већину у Котор Варошу.

Инспекција је утврдила да начелницима недостају адекватне дипломе, радно искуство или положен стручни испит, што су услови за рад у управи. Због тога је наложено да Скупштини општине буде предложено њихово разрјешење и запријећено прекршајном пријавом, уколико то не буде учињено.

СНСД

Одборници опозиционог СНСД-а кажу да нису гласали за именовања вршилаца дужности начелника одјељења.

- Тражићемо да начелници одјељења који буду предлагани или изабрани испуњавају услове предвиђене законом. Ти начелници потписују рјешења, а ако не испуњавају услове, ни та рјешења нису валидна - изјавио је шеф Клуба одборника СНСД-а Бранко Понорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана