"Четбот" апликација за већу транспарентност

Srna
"Четбот" апликација за већу транспарентност

БИЈЕЉИНА - Град Бијељина ће међу првима у Републици Српској и БиХ увести "четбот" апликацију за услуге која ће омогућити већу транспарентност јавне управе и доступност информација грађанима 24 часа дневно путем аутоматизованих порука које ће пружати виртуелни асистент.

Споразум о сарадњи у оквиру пројекта "Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем `четбот` апликације" у Београду је потписао замјеник градоначелника Бијељине Предраг Јовић, истакавши да ће локална управа на овај начин бити ефикаснија и приступачнија, саопштено је из Градске управе.

-Учествовањем у пројекту, Бијељина се придружује великим европским и свјетским градовима који су увидјели значај примјене вјештачке интелигенције за пружање разноврсних информација - туристичких, комуналних, административних и сличних, што показује да је спектар могућности кориштења `четбота` велики - навео је Јовић.

Грађани ће "четботу" моћи да приступе путем мобилног телефона или компјутера, без инсталирања додатних апликација, а град ће тако становницима пружити низ релевантних информација, као што су подаци о комуналним услугама, локалним подстицајима за пословање, доступним пословним објектима, пословним догађајима, поручивању докумената и слично.

Током припремне фазе пројекта биће обучена два службеника Градске управе за креирање сценарија за "четбот" и у плану је да овај електронски систем буде у функцији до јуна 2022. године, наводи се у саопштењу.

Осим Бијељине, у Српској ће вјештачка интелигенција у виду "четбота" бити развијена у општини Лакташи, а партнери у оквиру пројекта који спроводи Њемачко друштво за међународну сарадњу јесу фирме "Сага НФГ" из Бањалуке, "Сага" из Београда, Налед и Привредна комора Републике Српске.

Очекивани резултати пројекта, у којем град Бијељина учествује захваљујући добијеном сертификату за град са повољним пословним окружењем /БФЦ - Бусинесс Фриендлy Цертифицатион Соутх Еаст Еуропе/, јесу повећана транспарентност јавне управе, постизање веће свијести јавних и приватних субјеката о користима дигиталног пружања градских и општинских услуга и побољшање интеракције институција са грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана