Чеси обиљежавају 120 година од досељавања

Срна
Чеси обиљежавају 120 година од досељавања

Прњавор - Удружење Чеха "Чешка беседа" Маћино Брдо у општини Прњавор организовало је данас прославу 120 година од досељавања Чеха на ове просторе.

Свечаност је почела заједничком мисом у капели Светог Ћирила и Методија у Маћином Брду, а настављена пригодним програмом у којем су се представила фолклорна друштва и пјевачке групе из Републике Српске, БиХ и Хрватске.

Прослави овог јубилеја присуствовала је замјеник чешког амбасадора у БиХ Клара Кадлецова, која је рекла да су Маћино Брдо и Нова Вес једина мјеста у БиХ за која се везује чешка национална заједница и додала да увијек могу рачунати на подршку матичне државе и Амбасаде.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер изразио је задовољство што националне мањине на простору БиХ ове године обиљежавају значајне јубилеје, какав је и данашњи у Маћином Брду, те показују богату културну баштину и национално богатство.

"Наредна манифестација је међународна смотра фолклора у организацији Удружења Италијана која ће бити одржана 29. августа у Шибовској, а потом Смотра националних мањина у Бањалуци 12. септембра", најавио је Ровер.

Предсједник Удружења "Чешка беседа" Маћино Брдо Зденка Хајек навела је податак да данас на подручју општине Прњавор живи око 50 чешких породица.

Она је истакла да се већина презимена од 25 породица које су 1895. године доселиле у Маћино Брдо задржала и данас, па се још може чути за потомке из лозе Бочек, Хајек, Хорина, Мелник, Матејчек и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана