Центар за социјални рад Бијељина: У сукобу са законом 47 малољетника

ГС
Центар за социјални рад Бијељина: У сукобу са законом 47 малољетника

БИЈЕЉИНА- Центар за социјални Бијељина регистровао је у 2019. години 160 малољетника са различитим облицима девијантног понашања, од чега 47 малољетника у сукобу са законом.

Малољетници су починили 10 кривичних дјела, по четири кривична дјела неовлаштене производње и промета дроге и учешћа у тучи, те два кривична дјела наношења тешке тјелесне повреде, наводи се у извјештају Центра за социјани рад који је у јуну усвојен у Скупштини града.

Прекршаје је починило 37 малољетника, у 14 случајева то су прекршаји из Закона о јавном реду и миру и 23 прекршаја из Закона о безбједности саобраћаја.

Малољетницима су у Бијељини прошле године изречене 94 васпитне мјере, од тога 43 судска укора, два упућивања у васпитно-поправни дом, шест појачаних надзора родитеља, 10 васпитних мјера појачаног надзора органа старатељства, једно полицијско упозорење и 29 других судских одлука - наредби о непокретању поступка, начело опортунитета.

У извјештају се наводи да је у односу на 2018. годину број малољетника у сукобу са законом и дјеце са асоцијалним облицима понашања приближно једнак.
 
Стручњаци упозоравају да се малољетничка делинквенција појављује са најразличитијом феноменолошком сликом и све већом тенденцијом асоцијалног понашања код дјеце нижег школског узраста.

Према подацима Центра за социјални рад, раније је међу малољетнима у сукобу са законом било доминантно вршење кривичних дјела имовинског карактера, што у 2019. није био случај, али је све више малољетних извршилаца кривичних дјела учешћа у тучама и неовлаштена производња и промет дроге.

Услугу Дневног центра за дјецу у ризику у Бијељини је током прошле године користило 53 дјеце са друштвено неприхватљивим понашањем, склона скитњи, ометена породичним приликама, дјеца под старатељством, из хранитељских породица, са проблемима у адаптацији на социјалну средину и различитим проблемима личности.

У Дневном центру је остварено 1 927 посјета, 653 часа подршке у учењу, 149 различитих групних креативних радионица, 223 радионице психоцијалне подршке и преко 500 сати индивидуалних разговора са дјецом.

Сврха упућивања у Дневни центар за дјецу у ризику била је да се дјеци, кроз организоване и осмишљене програме, пружи подршка и унаприједи квалитет живота, како би се што боље интегрисали у ширу социјалну средину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана