Челинац добија мост, Источно Сарајево нови трг

Ведрана Кулага
Челинац добија мост, Источно Сарајево нови трг

Бањалука - У општинама и градовима у Републици Српској увелико траје градња нових и обнова постојећих објеката за које је новац у три наврата донирала Владе Републике Србије, а у Челинцу ће сутра бити отворен мост, који ће, у знак захвалности, носити назив “Градски мост Србија”, док се завршетак још неких великих пројеката очекује идућег прољећа.

Србија је из буџета у протекле двије године обезбиједила око 30 милиона марака и усмјерила их, путем три транше, у развојне и инфраструктурне пројекте које су кандидовале локалне заједнице широм Републике Српске и за које су већ постојали припремљени одређени темељи.

Међу тим пројектима су реконструкције школа, домова здравља, изградња вртића, уређење просторија за стара лица, набавка санитетских возила и других за која надлежни истичу да су потребна општинама и градовима у РС. На тој листи је нови мост у Челинцу за који се посебно указала потреба након што је стари знатно оштећен у поплавама 2014. године.

Одборници Скупштине општине Челинац донијели су одлуку да мост у центру буде назван “Градски мост Србија”, а отварање је уприличено поводом Дана и крсне славе општине.

- То је веома важан пројекат за општину. Ријеч је о грађевини која омогућује пропусну моћ од 850 кубних метара, што је за два и по пута више него што је имао стари мост. Финансиран је од стране општине те влада Српске и Србије. У знак захвалности на свим донацијама Србије општини, а било их је у три наврата, од чега је само за градњу моста стигло 250.000 евра, мост ће носити тај назив - рекао је Зељковић.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић каже да је из разговара са колегама на локалу јасно да ствари иду у добром правцу и да ће бити реализовани јер је ријеч о капиталним пројектима који су раније планирани, али за које локална власт није имала могућности да их сама финансира. Ћосић, који је начелник Источног Новог Сарајева, наглашава да они пуном паром раде на завидном пројекту изградње новог градског трга и спортске дворане који се дијелом финансирају из донације Владе Србије.

- Ријеч је о новцу из прве њихове транше, односно 2017. године. Сада смо на половини радова. Пажљиво радимо јер трг окружује градску дворану те очекујемо да ће све бити завршено до прољећа идуће године. Уз трг је и позориште, које градимо помоћу средстава Владе Српске и када све то буде завршено, имаћемо невјероватну цјелину. Трг ће дефинитивно носити назив Трг Републике Србије - рекао је Ћосић.

Влада Србије је, осим за градњу и обнову, одобрила новац и за пројекте који ће бити реализовани путем Завода за запошљавање те градњу пословних хала у неразвијеним општинама.

Састанак

Представници политичког врха Српске и Србије требало је још у мају да се нађу за истим столом са градоначелницима и начелницима у Српској. Тема разговора је, како је најављено, требало да буде управо реализација пројеката из донација Србије, али коначан термин састанка још није познат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана