Бурна сједница Скупштине општине Србац: Краће радно вријеме пут до нерадног дана

Дејан Јовичић
Бурна сједница Скупштине општине Србац: Краће радно вријеме пут до нерадног дана

СРБАЦ - Радно вријеме продавница недјељом на подручју србачке општине од 15. марта биће скраћено и одвијаће се у времену од осам до 12 часова, а та одлука изазвала је доста буре на посљедњој сједници србачког парламента.

За њу су гласали одборници владајућег СНСД-а и независни одборници, док су одборници из опозиционих ПДП-а, СДС-а и ДНС-а били против и затражили да у потпуности буде укинут рад недјељом.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да се у складу са препорукама гранског синдиката још прошле године започело са активностима на регулисању радног времена недјељом, због чега је обављен разговор са око тридесетак предузетника, а преовладао је став да се Србац угледа на општине у окружењу.

- Продавнице у Прњавору, Градишци и Лакташима раде недјељом, али су дјелимично скратиле радно вријеме. У таквој ситуацији, када бисмо ми донијели одлуку о забрани, грађани би ишли да пазаре у друге општине и то би за нас имало негативне економске посљедице. Зато би оваква одлука требало да буде јединствена за све општине и регулисана на републичком нивоу доношењем законских аката - рекао је Михољчић.

У анкети о раду недјељом, која је готово мјесец дана трајала на званичној интернет страници општине Србац, више од 90 одсто грађана изјаснило се о забрани рада тога дана.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да поштује овакав став јавности и да је трајно опредјељење локалне управе да овај дан буде нерадни.

- Наша намјера је да направимо компромис између послодаваца, радника и грађана и пронађемо најбоље рјешење за све. Многе продавнице и маркети у Српцу радили су дуги низ година недјељом до 16 часова, а сада ће радити краће. У овом прелазном периоду грађани ће се постепено навикавати на нерадни дан - истакао је Драгосављевић.

Одборник ПДП-а Мићо Малбашић рекао је да одлука о скраћењу радног времена не мијења битније стање у корист радника.

- Они свакако морају устати тај дан и отићи на посао, тако да се тиме не добија много. Сматрамо да грађани могу обавити потребну куповину намирница дан раније, само је потребно да се навикну на новонастало стање. Такође, ни послодавци не би били оштећени, јер би се суботом куповало више у њиховим радњама - сматра Малбашић.

Сједници србачког парламента присуствовао је и предсједник Синдиката трговине, угоститељства и туризма РС Горан Савановић, који је рекао да треба подржати сваку одлуку која ће на крају довести до укидања радног времена недјељом.

- Желимо да недјеља буде дан када ће радници посветити своје слободно вријеме породици и пријатељима, обавити неке активности које нису стигли током седмице или отићи на неки друштвени догађај. То није могуће у оваквим околностима, а свакодневни напоран физички рад одражава се на њихово здравље - истакао је Савановић.

Он је додао да ће у наредне двије до три седмице бити обављени разговори са свим клубовима посланика Народне скупштине РС о овој теми, као и са ресорним министарствима.

- Дуг пут је до доношења коначне одлуке, али нећемо одустати. Не може се само размишљати о материјалној користи послодаваца, већ и о грађанима, које морамо спријечити да одлазе из Републике Српске у потрази за бољим животом - сматра Савановић.

Трговкиња Мара Петковић подржава одлуку о скраћењу радног времена и нада се да ће већ у овој години доћи до потпуне забране рада недјељом.

- До сада готово нисам ни имала слободног дана, а ових неколико сати више које сам добила ипак ми много значи. Моћи ћу провести више времена са дјецом и посјетити родбину па чак отићи и на неки излет - задовољно каже Мара.

Изузетак

Одлуком србачких одборника недјељом од осам до 21 час могу једино да раде продавнице на мало цвијећем и погребном опремом и субјекти који пружају услуге забаве и приређивања игара на срећу. Од нула до 24 часа дозвољен је рад продајним објектима попут драгстора и бензинских станица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана