Бурна сједница Скупштине општине Котор Варош: Циркус са смјенама

Д. Керезовић, В. Кулага
Бурна сједница Скупштине општине Котор Варош: Циркус са смјенама

Котор Варош - Скупштинска већина у Котор Варошу јуче је по други пут смијенила предсједника парламента Енису Божичковић за чије је претходно разрјешење суд утврдио да је било незаконито.

Већина коју чине одборници СДС-а, ПДП-а и СДА први пут су смијенили Божичковићеву, која је кадар СНСД-а, у новембру 2014. године. Суд је у међувремену утврдио да је смјеном прекршен Пословник о раду Скупштине општине. Иако пресуда није правоснажна скупштинска већина је одлучила да Божичковићеву поново разријеши. Као у послије прве смјене за новог предсједника которварошког парламента изабран је Ибрахим Палић из СДА.

Божичковићева је казала да је невјероватно да на дневни ред сједнице буде стављена одлука о њеном разрјешењу, јер судска пресуда још није правоснажна с обзиром на то да је општина уложила жалбу.

- И у ранијем и у новом рјешењу о мом разрјешењу није наведен ниједан разлог за смјену, иако су они јасно дефинисани Пословником о раду Скупштине општине - рекла је Божичковићева.

Разрјешењем Божичковићеве није био крај несвакидашњим смјенама које су обиљежиле засједање Скупштине општине Котор Варош. Скупштинска већина разријешила је вршиоца дужности начелника општинског Одјељења за општу управу Милијану Гавранић из СДС-а и умјесто ње именовала њеног страначког колегу Славена Момића. Занимљиво је да је Гавранићева именована након што је иста скупштинска већина са те позиције раније смијенила кадар СНСД-а.

По истом рецепту смијењени су и вршиоци дужности директора Центра за културу, спорт и информисање Весна Нарић и вртића "Лариса Шугић" Санела Микић. Умјесто Нарићеве именован је Драган Зељковић из СДС-а, а Микићеву је наслиједио Младен Тепић из ПДП-а. Момићевим именовањем остала је упражњена позиција члана Надзорног одбора општине, а на њу је именована Дајана Гајанин. У Управни одбор Дома здравља "Свети Пантелејмон" умјесто Јелене Максимовић именована је Јелена Радоњић.

Предсједник Клуба одборника СДС-а Младен Тривуновић смјену кадра те странке образложио је тиме што су дуже вријеме вршиоци дужности.

- С циљем кадровске обнове било је потребно дати шансу и другим људима да се докажу и постигну боље резултате - казао је Тривуновић.

Нарићева је истакла да је смијењена зато што није подлегла притиску у спровођењу кадровске политике СДС-а.

- Желим да захвалим сваком одборнику СДС-а појединачно с посебним акцентом на Тривуновића, који је образлажући моју смјену истакао да је ваљда мени доста невоља и да је тако боље за мене. Према његовим ријечима највећа замјерка ми је то што сам превише привржена Центру. Зар лојалност и приврженост установи на чијем челу се налазите може бити гријех? Друга замјерка се односи на моју неспособност да се обрачунам са људима блиским ДНС-у, јер мом колеги нисам дала отказ, што је од мене тражио СДС. Из моралних и људских разлога ја то никада, без било каквог разлога, не би урадила - истакла је Нарићева.

Микићева није жељела да коментарише смјену, а са Гавранићевом нисмо успјели да ступимо у контакт.

Изворна СДС

Из опозиционе Изворне СДС је саопштено да смјене говоре да је руководство остатка СДС-а у Котор Варошу одлучно у намјери да искоријени странку.

- Ово је само наставак спровођења обавеза које су у Сарајеву од Бакира Изетбеговића преузели Младен Босић и Огњен Тадић, а које Недељко Гламочак и Младен Тривуновић успјешно извршавају. Гламочак је смијенио и своју братичину са мјеста начелника Одјељења за општу управу покушавајући тиме да народу и гласачима, по ко зна који пута баци прашину у очи. Ово је нови доказ зашто је Недељко Ђекановић са својим сљедбеницима изворне политике СДС-а био принуђен да у Котор Варошу оснује Изворну СДС - наведено је у саопштењу Изворне СДС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана