Букејловић и сарадници оштетили повјериоце за 6,34 милиона КМ

Дијана Дујић
Букејловић и сарадници оштетили повјериоце за 6,34 милиона КМ

Добој - Окружном тужилаштву Добој јуче је поднесен извјештај против пет одговорних лица у предузећима "Трудбеник" и "Трудбеник енерџи" осумњичених да су неправилним издвајањем новца причинили штету већу од шест милиона марака највећим повјериоцима.

Ријеч је о одговорном лицу у привредном друштву "Трудбеник" Пери Букејловићу и његовим сарадницима Браниславу Лазићу, Луки Милошу, Милораду Букејловићу и Зорану Јовановићу, којима полиција ставља на терет да су кривична дјела починили у периоду од 2013. до 2015. године.

Из добојске полиције је речено, наводећи иницијале, да је Букејловић као одговорно лице у "Трудбенику", почетком 2013. учествовао у оснивању новог привредног друштва "Трудбеник енерџи" путем кога су обављане трансакције новца, јер су у то вријеме "Трудбенику" били блокирани рачуни због неплаћања обавеза према повјериоцима.

- "Трудбеник енерџи" је за матично предузеће требало да обавља послове развоја нових производа, пројектовања и инжењеринга. Ово предузеће, чије пословање је организовао П. Б., није обављало послове због којег је основано, већ је коришћено за финансијске трансакције и пословање за рачун и у корист "Трудбеника" - изјавио је начелник ЦЈБ Добој Драган Продановић.

Он је додао, наводећи иницијале пријављених, да су Бранислав Лазић и Лука Милош, као одговорна лица у "Трудбенику", за трансакције користили предузеће "Трудбеник енерџи", да би се и даље остваривало пословање "Трудбеника". Милорад Букејловић, син Пере Букејловића и Зоран Јовановић су, као одговорна лица у "Трудбеник енерџију", обављали послове комерцијалног посредовања приликом продаје производног програма "Трудбеника" и учествовали у избјегавању плаћања обавеза путем блокираног жиро-рачуна матичног предузећа.

На овај начин одређен број повјерилаца је стављен у неповољан положај у односу на остале повјериоце, чиме је онемогућена наплата потраживања Пореској управи РС више од 4,2 милиона КМ, радницима "Трудбеника" 936.000 КМ и Градској топлани Добој око 1,2 милион марака.

Продановић је рекао да је највећим повјериоцима причињена материјална штета од 6,346 милиона марака, без обрачунате камате, при чему је за "Трудбеник" прибављена противправна имовинска корист од 951.909 КМ. Перо Букејловић, који је био и премијер РС, је поручио да се не осјећа кривим за оно за шта га терете.

- Нико није оштећен зато што су то повезана лица. Односно "Трудбеник енерџи" је у стоодстотном власништву "Трудбеника". Једно су обавезе према Пореској управи и Градској топлани, које датирају од прије десет година. У моменту оснивања кћерке фирме није био блокиран ниједан рачун, а пред крај 2013. године дјелимично су били блокирани неки од рачуна - казао је Букејловић.

Актуелни директор Лука Милош изјавио је да обавезе нису избјегаване и да је све рађено путем "Трудбеник енерџија".

- Плаћени су порези и доприноси. "Трудбеник енерџи" је чист и не видим никакав проблем - ријечи су Милоша, који тврди да криминала нема, што, како је рекао, потврђују анализе рачуна и ревизорски извјештаји. Он је казао да Пореска управа РС има хипотеку над предузећем, те да увијек може да намири своје обавезе, те да постоји земљиште, хале и машине из којих се могу измирити дуговања према "Топлани" и радницима.

Крах "Трудбеника"

Радници "Трудбеника" су два пута штрајковали ове године захтијевајући да им буде исплаћено више од десет заосталих плата и повезано осам и по година радног стажа. Са штрајком су прекинули прије мјесец. Предсједник Синдикалне организације "Трудбеника" Предраг Јоргић је казао да је оснивање другог предузећа указивало на криминалне радње, које су уништиле "Трудбеник".

- Надамо се да ће Тужилаштво урадити добар посао. Неко мора да одговара за крах "Трудбеника", који је радио пуном паром. Било је запослено 300 људи, а вриједност фирме је била 36 милиона марака, а сад је фирма спала на 100 радника и практично немамо ништа - рекао је Јоргић.

Онемогућена наплата потраживања

Пореској управи РС - више од 4,2 милиона КМ,

Радницима "Трудбеника" - 936.000 КМ

Градској топлани Добој - око 1,2 милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана