Бугојно: Откопани темељи цркве из 15. вијека на имању бизнисмена

ATV
Бугојно: Откопани темељи цркве из 15. вијека на имању бизнисмена

Бугојно - Када је Хусеин Смајић из Бугојна прије три године, копајући акумулационо језеро, наишао на неке древне ископине – није ни слутио да ће данас управо због тога на свом имању да окупи Србе, Хрвате и Бошњаке.

Код Смајића је дошло стотињак гостију, да виде изложбу предмета откривених у рушевинама средњовијековне цркве откопане на његовој земљи. Први пут снимила их је једна камера-АТВ-а.

"Радећи ХЕ, копајући језеро, наишао сам на темеље неке грађевине, за коју смо претпостављали да је црква у питању, али је то било толико затрпано да се није ништа видјело док се није почело откопавати", рекао је бизнисмен из Бугојна Хусеин Смајић.

Црква испод које се крила гробница је саграђена у 14. или 15. вијеку, али није познато када је срушена. Археолози кажу да не знају ко су били неимари ове католичке цркве, ни ко су особе чије су кости пронађене у њој, али са сигурношћу могу рећи да је у питању једно од најзначајнијих археолошких налаза у БиХ. Не желе да трче пред руду, али кажу да је златно платно пронађено у гробници у то доба била одора резервисана за владаре.

"Током тих истраживања открили смо цијелу површину цркве, истражили гробове, и пронашли јако вриједне и значајне налазе. Свакако је најзначајнији проналазак златног платна", рекао је кустос Фрањевачког музеја у Томиславграду Стипан Дилбер.

На имању овог локалног бизнисмена се окупило стотињак људи уз јањетину, роштиљ и пасуљ. Смајић од надлежних културних институција није добио ни марку, али је зато потрошио више од 100.000 марака свог новца на конзервацију ископина.

Каже да нема посебне планове за ову локацију, али му се допада идеја кардинала Винка Пуљића да темељи цркве постану музејски простор, који би искористио туристички потенцијал овог налазишта. Ипак, на весељу није било никога из локалне власти, као ни из исламске заједнице. Али ту је био православни свестеник из Бугојна, Славиша Ђурић, који је поздравио рестаурацију ископина и поручио да је важно да се његује хришћанска традиција овог краја.

Окупљени у Пршљаници код Бугојна се надају да ће одавде послати поруку мира. Жеља им је да ово буде мјесто ходочашћа и помирења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана