Буџет у Котор Варошу изгласан из сукоба интереса

Д. Керезовић, В. Кулага
Буџет у Котор Варошу изгласан из сукоба интереса

Котор Варош - Скупштина општине Котор Варош усвојила је нацрте ребаланса буџета за ову и буџета за 2016. годину, а из опозиције су упозорили да су за те одлуке гласали и одборници који су у сукобу интереса.

У одборничким клубовима СНСД-а и СДС-К кажу да су спорни гласови најмање осам одборника, јер су подржали буџет иако су путем јавних установа, приватних фирми, организација и удружења пословали са општином и везани за буџетску потрошњу. Одлуке су донесене гласовима шест одборника ПДП-а, пет СДС-а и два СДА.

Од гласања се из скупштинске већине коју чине СДС, ПДП и СДА уздржао једино одборник ПДП-а Владимир Бибић, који је однедавно на челу Дома здравља. Исто се изјаснио и одборник опозиционог СДС-К Владан Ђекановић који ради у установи чији је оснивач општина и највећим дијелом се финансира из локалног буџета.

Клуб одборника СНСД-а затражио је да гласање буде обављено појединачно, али је то одбила скупштинска већина.

Послије тога клуб одборника СДС-К је тражио образложење од секретара Скупштине општине, али он није дао конкретан одговор да ли поједини одборници могу гласати. Тврдећи да скупштинска већина крши пословничке процедуре и злоупотребљава присутне одборнике, клубови одборника СНСД-а и СДС-К су напустили сједницу.

Одборник СНСД-а Бране Трифковић каже да је оваквим изгласавањем најважнијих докумената за функционисање и развој општине послата лоша и ружна порука грађанима Котор Вароша.

- На овај начин буџет није смио бити усвојен. Сви знамо ко је у сукобу интереса. И у скупштинској већини су свјесни шта су урадили, а умјесто да прихвате наш закључак правдали су се тиме да ће касније надлежна комисија испитивати да ли су спорни одборници у сукобу интереса. И начин доношења одлука о буџету и образложење представника скупштинске већине за нас је неприхватљиво - рекао је Трифковић.

У Изворној СДС чији су представници одборници у клубу СДС-К истичу да нема дилеме да је већина одборника скупштинске већине која је донијела одлуке о буџету у директном сукобу интереса.

- Послије усвајања одлука очекујемо реакцију Републичке комисије за спречавање сукоба интереса изабраних представника у органима власти, а на грађанима Котор Вароша је да виде коме су дали повјерење на претходним изборима - истакли су у Изворној СДС.

Ребалансом је планиран буџет за 2015. у износу од 7,68 милиона КМ, што је за 97.000 више у односу на буџет. Нацртом буџета за 2016. годину планирани су приходи у износу од 7,95 милиона КМ, што је за 4,5 одсто више у односу на ребалансирани овогодишњи буџет.

Смјене и именовања

На  захтјев  клубова  одборника  СДС-а и ПДП-а дневни ред сједнице Скупштине општине допуњен  је тачком  о разрјешењу  Славка  Ђукића   (СДС-К) са позиције члана Комисије  за  избор  и  именовање, а умјесто њега именован је Јеленко Васиљевић (ПДП). Са мјеста члана Управног одбора Центра за културу, спорт и информисање разријешен је Игор Јовичић, а именован Михајло Товиловић, а са исте позиције у Дому здравља разријешена је Сњежана Нарић и именована Јелена Сакан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана