Бржа и једноставнија регистрација пословних субјеката

Срна
Бржа и једноставнија регистрација пословних субјеката

БАЊАЛУКА- Интегрисани електронски систем за регистрацију пословних субјеката и предузетника у Републици Српској, којим се поједностављује процес и скраћује вријеме потребно за регистрацију, промовисан је и пуштен у рад.

У Влади Републике Српске Срни је речено да је систем једноставан за кориштење, не захтијева посјету било којем шалтеру, а приступа му се путем линка доступног на званичној страници Владе Српске (eregistracija.vladars.net).

Пројекат "Е-регистрација" у Републици Српској резултат је дугогодишњег реформског процеса оствареног путем пројекта побољшања пословног окружења "Лајф", који спроводи Међународна финансијска корпорација, чланица Групације Свјетске банке, а финансира га британска Амбасада у БиХ.

Циљ пројекта је да пружи брже, јефтиније и транспарентније услуге привредницима и грађанима у БиХ.

"Поред електронског потписа и високих безбједносних стандарда, Интегрисани систем Е-регистрација промовише модел европске интероперабилности, што значи да ће јавна управа аутоматски провјеравати податке којима већ располаже, што обезбјеђује већу продуктивност и скраћује вријеме потребно за поступак регистрације. На овај начин предузетници су ослобођени прикупљања значајног броја доказа, а тиме и плаћања такси за њихово издавање или овјеравање", наводе из Владе.

Додатно, регистрацијом путем портала "Е-регистрација" предузетници ће остварити и 50 одсто попуста на административне таксе, а сва плаћања се врше путем само једне уплате, то јест све досадашње таксе су консолидоване кроз јединствену уплатницу.

Из Владе наглашавају да је електронски потпис предуслов да би систем био у масовној употреби, те ће бити потребан одређени период како би се грађани, пословни субјекти и органи управе у потпуности обучили за његову примјену и почели користити портал "Е-регистрација" у пуном потенцијалу.

У систем је укључено 76 институција са републичког и локалног нивоа власти у Републици Српској, што говори о сложености инфраструктуре и комплексности процеса реформе, саопштено је из Владе Републике Српске.

Увођењем интегрисаног система "Е-регистрација", уз подршку Пројекта "Лајф" Република Српска је измијенила пет законских рјешења и низ подзаконских аката. Како би ова реформа била спроведена, привредни судови су претходно морали дигитализовати више од 12 милиона својих аката који представљају дио овог интегрисаног система, те омогућавају лакшу претрагу и поступање по захтјевима странака.

Шеф Канцеларије Међународне финансијске корпорације у БиХ Лада Бушевац рекла је да је у протеклих пет година та корпорација у оквиру овог пројекта инвестирала своја знања, технологију и заједно са партнерима у Влади Републике Српске структурисано радила на стварању предуслова за реализацију првог потпуно дигиталног сервиса за грађане и привреднике.

Она је нагласила да је дигитализација економске инфраструктуре кључна у развоју приватног сектора и јачању конкурентности, те захвалила Влади Српске и британској Амбасади за подршку пројекту и успјешној сарадњи током његовог спровођења.

Британски амбасадор у БиХ Мет Филд рекао је да пуштање у рад електронског система за регистрацију пословних субјеката представља важан корак и велико заједничко постигнуће. Овим системом, нагласио је он, интегрисани су различити кораци у свим ресорима управе у један рационализован поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана