Бројни Српчани расељени широм свијета нису заборавили коријене: Враћају традицију сеоских окупљања

Дејан Јовичић
Бројни Српчани расељени широм свијета нису заборавили коријене: Враћају традицију сеоских окупљања

СРБАЦ - У потрази за бољим животом бројни Српчани раселили су се широм свијета, али нису заборавили коријене и вјековна огњишта, којима се редовно враћају са жељом да се једног дана на њима поново скрасе.

Више стотина њих окупило се на дружењима у србачким селима, гдје су уз игру и пјесму са породицом и локалним мјештанима евоцирали успомене на прошла времена. Раде Вученовић, који живи и ради у Аустрији, каже да је прије четири године био један од иницијатора годишњег окупљања мјештана из његових родних Срђевића.

- Нема веће среће од доласка у завичај. За кратко вријеме не могу стићи да обиђем сву родбину и пријатеље, па се окупимо на заједничкој прослави и добро се провеселимо. Боравак у туђини није лак, иако је стандард пуно бољи, а срећним и испуњеним се осјећам тек кад сам свој на своме и надам се трајном повратку - рекао је Вученовић.

Четвртом по реду Дану Срђевчана присуствовала је и министарка финансија Зора Видовић, која је рекла да је Влада Републике Српске опредијељена да подржи младе да након завршетка школовања остану на селу и формирају породице.

- Трудићемо се на разне начине да задржимо младе на свом огњишту, а свима онима који желе да се врате из иностранства обећавам подршку како бисмо им омогућили да овдје започну посао и допринесу локалном развоју. Укључићемо се и у процес адаптације цркве и изградње новог друштвеног дома у Срђевићима - рекла је Видовићева која води поријекло из овог села.

И мјештани Горње и Доње Лепенице, којима је родна груда заувијек остала у срцу, састали су се пету годину заредом, а један од њих је и пензионер Радивоје Татић, предсједник удружења “Наша Лепеница”, који је радни вијек провео у Швајцарској.

- Већ годинама живим у Доњој Лепеници и трудим се да искуство које сам стекао у иностранству искористим за добробит наше мјесне заједнице. Радује ме што се млади све више укључују у рад удружења са корисним идејама које ће живот у једном од најљепших србачких села учинили још љепшим - рекао је Татић.

Предсједник Скупштине овог удружења Вићо Ковачевић рекао је да им је један од приоритета рад на побољшању инфраструктуре и друштвеног живота у селу.

- У протеклом периоду радило се на реновирању друштвеног дома и асфалтиран је пут према храму Светог пророка Илије, у чему су учествовали наши чланови, а подржане су и бројне хуманитарне акције - рекао је Ковачевић.

Како би вратили традицију некадашњих сеоских дружења, другу годину заредом окупљају се и мјештани Бардаче који се са сјетом присјећају прошлих времена, када је ова мјесна заједница била један од највећих резервата птица и риба у Европи.

- Бардача је била надалеко позната по својим природним љепотама, али захваљујући људском немару више није иста. Трудимо се да јој вратимо стари сјај како би поново била дестинација којом можемо да се поносимо - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Желимир Урић.

Додаје да је њихово село једно од најмањих по броју становника у Српцу, али је на недавном дружењу Бардачана било присутно чак 200 мјештана.

- По посљедњем попису овдје живи 198 становника, тако да смо их успјели окупити више него што их има у селу, али за то су заслужни и Бардачани из дијаспоре. То нам и јесте циљ, да окупимо што већи број мјештана и њихових потомака на једном мјесту и успоставимо контакте које бисмо могли искористити за још већи развој села - рекао је Урић.

Хуманост

Дружење мјештана Лепенице имало је и хуманитарни карактер јер је прикупљено 1.300 КМ за породицу Наташе Давидовић из Српца, мајку троје дјеце која годинама болује од малигног обољења, а најмлађа кћерка је недавно обољела од дијабетеса типа 1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана