Бројни докази и изјаве о масовним гробницама у Сијековцу

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Постоје бројни докази и изјаве свједока о масовним гробницама у Сијековцу код Брода, али правосуђе БиХ годинама не жели да процесуира наредбодавце и извршиоце ратних злочина над Србима у Посавини, рекао је данас предсједник Удружења за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила општине Брод Марко Грабовац.

Пред обиљежавање три деценије од агресије Хрватске на општину Брод, Грабовац је рекао Срни да су породице погинулих из Републике Српске незадовољне радом Тужилаштва и Суда БиХ на процесурању ратних злочина почињених над Србима у Броди и на подручју Посавине.

"Постоје бројни докази, документација, изјаве свједока о масовним гробницама у Сијековцу код Брода, као и изјаве српских логораша о злочинима над Србима у Броду, Оџаку и читавој Посавини које смо још 2001. године прослиједили на увид Хашком трибуналу", истакао је Грабовац.

Он је подсјетио да је Хашки трибунал 2006. године предмет о злочинима над Србима на подручју Посавине прослиједио на процесуирање Тужилаштву и Суду БиХ. Грабовац је указао да правосуђе БиХ овај предмет годинама држи у ладицама и не жели да процесуира наредбодавце и извршиоце тих ратних злочина над Србима. У Броду ће сутра бити обиљежено 30 година од агресије Хрватске на ову општину.

Агресију су извршили регуларна Хрватска војска и паравојне оружане формације из Хрватске, потпомогнуте оружаним паравојним формацијама Хрвата и муслимана из Босанског Брода, чиме је почео рат у БиХ. Напад на општину Брод 3. марта био је само увод за најстрашније и најсвирепије злочине који су се тог мјесеца десили на подручју ове општине. Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сијековцу.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод. Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана