Бродови на Дрини из руку вишеградског мајстора

Радоје Тасић
Бродови на Дрини из руку вишеградског мајстора

Вишеград - Многи Вишеграђани и не знају да у њиховом граду живи бродоградитељ, мајстор који је досад израдио 17 пловних објеката и сви плове водом Дрине.

Бивши радник Бродоградилишта у Пули Милан Ковачевић, када је послије Одбрамбено-отаџбинског рата остао без посла у једној фирми, почео је да прави бродице за личне потребе својих суграђана, али и веће за превоз туриста и гостију.

- Када се одржава "Вишеградска регата" изађем на обалу Дрине и гледам колико има "мојих" бродова. Једном приликом трећина пловила који су у њој учествовали била је дјело мојих руку - поносно прича Ковачевић.

Каже да од тог посла није зарадио неки велики новац, али то му, истиче, није ни битно.

- Волим да видим моја рукотворенија. И кад мене сутра не буде, бродови ће пловити нашом ријеком, а неко ће рећи: "Био неки мајстор који је знао да направи брод у Вишеграду". То је за нас специфично, а на мору ништа чудно - смјешка се Ковачевић.

Овај доброћудни и увијек насмијани човјек, бравар, атестирани варилац, прави у својој радионици челичне конструкције и лимовање, костур будућег брода, док остало наручиоци завршавају код других мајстора.

- За брод од осам до девет метара треба ми отприлике мјесец до мјесец и по. И то је под условом да радим десет сати дневно - прича стари мајстор.

Ковачевић не ради ни по каквим нацртима, већ пројекат брода сам створи у својој глави, али, како каже, и зато постоје грађевинска правила.

- Стандардно је да је ширина једна трећина дужине брода. Ако је брод дуг осам метара, мора да буде 2,5 метара широк у воденој линији, а висине до 80 центиметара. И морам да испоштујем ту пропорцију  - објашњава Ковачевић.

Мајстор из вишеградског насеља Вучине прича да га газде бродова и других пловних објеката често зову на вожњу, што је знак да су задовољни урађеним.

Градиће, вели, док буде потребе за бродовима јер ова пловила све више постају једно од туристичких обиљежја Вишеграда.

Први путник

Кад брод буде коначно поринут у Дрину, први путник на њему је његов конструктор.

- Када завршим посао, обавеза ми је да буде обављено хемијско испитивање непропутљивости варова, да могу гарантовати да неће примати воду. И кад газда спреми пловило за пловидбу, идем и ја као гарант да је брод безбједан - каже Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана