Туристи из Британије упали у процијеп у НП “Сутјеска”, спасла их горска служба (ФОТО)

Срна
Акција спашавања
Foto: Срна | Акција спашавања

ФОЧА - Акција спасавања пет британских држављана, који су протеклог викенда залутали у Националном парку "Сутјеска" била је четврта успјешна интервенција фочанске станице Горске службе спасавања (ГСС) Републике Српске у протеклих двадесетак дана.

Фочански спасиоци су у ноћи између суботе и недјеље, 1. и 2. јула, након осмочасовне потраге, пронашли и успјешно евакуисали туристе из Велике Британије, који су на путу од Орловачког језера кроз Национални парк "Сутјеска", користећи несигурне пречице, проклизали и упали у процијеп.

Начелник ГСС Ненад Иконић каже да су се туристи кретали атрактивном "Бијелом стазом" на планинском правцу Виа Динарика, која се простире од Аустрије, Словеније, Хрватске, БиХ, наставља се кроз Црну Гору и завршава у Албанији.

Из Калиновика су препјешачили до Орловачког језера, гдје су преспавали, а затим су наставили кроз Национални парк "Сутјеска" поред језера Доње и Горње баре.

Иконић наводи да је свих пет туриста, намјеравајући да искористе пречицу коју им је показивао џи-пи-ес уређај и карта, готово истовремено проклизало у један кланац, окружен стијенама висине десет до 15 метара.

-То је као неки лијевак и ту су остали заробљени. Неким чудом, имали су сигнал, звали су британску амбасаду, која јер дошла до нашег контакта и тако је кренула акција - каже Иконић.

Један тим спасилаца ишао је од Доњих бара према Сутјесци, а други је кренуо са магистралног пута изнад хотела који носи назив по овој ријеци. Иконић прича да никако нису успијевали да их лоцирају.

-Користили смо свјетлосну и звучну сигнализацију, имали смо и топовске ударе, једноставно нисмо могли до њих да допремо. Имали смо чак и координате, које су нам они слали, али нисмо добијали вјеродостојне информације и знали смо да су у некој рупи, процијепу, чим нас не виде - појашњава Иконић.

Туристи су пронађени око пола два, а све је трајало до 4.30 часова.

Нико од туриста није повријеђен.

-Сви су добро физички припремљени, имали су шаторе, вреће за спавање, већ су били планирали да ту преноће. У одличном су физичком стању, ми смо их евакуисали на Тјентиште и они су сутрадан наставили пут према Црној Гори -  навео је Иконић.

Ово је била четврта акција спасавања у посљедњих двадесетак дана.

Недавно је са врха Маглића спасена руска држављанка, која је такође скренула са главног правца, а упркос томе што се ради о искусној алипинисткињи није била адекватно опремљена.

-Пошла је у јапанкама да се попне на Маглић и нас збуњује ти људи. Једноставно, не можемо да схватимо да људи пођу у папучама или патикама да се попну на врхове више од 2.000 метара надморске висине - истиче Иконић.

Са врха Маглића спасено је и двоје држављана Њемачке и један Београђанин, које је на врху Маглића ухватило невријеме, а успјешно је завршена и вишедневна потрага за бициклистом из Британије, који је залутао на Зеленгори.

-Он је користио те „рута трекове“, што га је навело да иде испод Јабучких стијена и тек шести дан смо га пронашли - каже Иконић.

Из ГСС-а упозоравају да сви који се упутуе у високе планине прије свега морају имати адекватну опрему и да се морају јављати матичним спасилачким службама, уз савјет да користе исправне карте, јер помоћне стазе неријетко одведу на погрешне путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана