Брегу: Односи у региону бољи у односу на прошлу годину

Срна
Брегу: Односи у региону бољи у односу на прошлу годину

САРАЈЕВО- Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу изјавила је на данас, на отварању 42. састанка Одбора ове организације који је одржан у онлајн формату, да се 77 одсто грађана слаже да су односи у региону бољи него прије годину дана, што представља велики скок у односу на прошлогодишњих 46 одсто.

"Спровођење заједничког регионалног тржишта и остваривање резултата за самит у Берлину наш су главни приоритет. Савјет за регионалну сарадњу ради са партнерима на дефинисању и обликовању програма и уложиће све своје напоре да се координише и прати напредак у свим областима политика", рекла је Брегу.

Она је додала да је циљ Савјета успостављање регионалног простора у погледу трговине, инвестиција, дигиталног сектора и индустрије и иновација ослањајући се на успјех европског начела четири слободе.

Брегу је представила Одбору извјештај о активностима Секретаријата ове организације у периоду од октобра 2020. до фебруара 2021. године, који је усвојен, и информисала чланице Одбора о најважнијим активностима Секретаријата у предстојећем периоду.

Она је информисала Одбор и о иницијативи изнесеној на јучерашњем састанку са представницима Свјетске здравствене организације о потреби за регионалном здравственом платформом, с обзиром да је здравље приоритет цијелог свијета.

Савјет за регионалну сарадњу и Свјетска здравствена организације ће радити на изналажењу начина сарадње како би се ова тема отворила у оквиру заједничког регионалног тржишта, али и пројекта "Омладинска лабораторија западног Балкана", који проводи Савјет, а финансира ЕУ, и стратегије Југоисточна Европа 2030. на чијој изради Савјет тренутно ради заједно са регионалним партнерима.

Брегу је истакла изванредну синергију између Савјета за регионалну сарадњу и тренутног предсједавајућег Процеса сарадње у Југоисточној Европи и ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана