Брчко: Уручени кључеви станова за осам избјеглих и расељених породица

Srna
Брчко: Уручени кључеви станова за осам избјеглих и расељених породица

БРЧКО - У Брчком су данас уручени кључеви станова за осам породица из категорије избјеглих и расељених лица који су корисници Регионалног стамбеног програма.


Корисник Никола Ристић рекао је да је пресрећан јер је до данас његова трочлана породица била подстанар у Брчком гдје су избјегли из Осијека.

"Прије седам година сам предао захтјев за стамбено збрињавање. Ово ми много значи јер нико у мојој породици не ради, нити имамо примања", рекао је Ристић новинарима.

Шеф Одјељења за избјеглице, расељена лица и стамбена питања у Влади дистрикта Петар Врховац појаснио је да је Влада дистрикта власник стамбене јединице са осам станова за коју ће корисници плаћати симболичну надокнаду од једну КМ по квадратном метру.

"Квадратура је од 47 до 77 квадратних метара и коришћење је трајно, али корисници нису власници", напоменуо је Врховац.

Он је додао да је вриједност инвестиције око 460.000 КМ без ПДВ-а које су обезбијеђене донаторским средствима, те да је дистрикт обезбиједио грађевинске и употребне дозволе, електро и комуналну инфраструктуру.

Градоначелник Брчког Синиша Милић подјестио је да су у Брчком, по истом програму, недавно уручени кључеви за 13 породица који ће путем реконструкције и изградње индивидуалних стамбених објеката ријешити свој проблем.

"Претходно смо, такође, имали сличан пројекат гдје смо додијелили кључеве за осам породица. Нама остаје као проблем пројекат ЦЕБ 2, затварање колективних центара. Надам се да ћемо и ту направити одређене помаке", рекао је Милић новинарима.

По Регионалном програму стамбеног збрињавања, а у квиру његовог потпројекта БиХ 3, у Брчком су изграђене двије зграде са укупно 16 станова.

Вриједност Програма за БиХ је 70.000.000 евра и до сада је у БиХ изграђено око 1.500 стамбених јединица, док је преосталих око 1.700 станова планирано да се изгради у периоду од 2020. до 2022. године.

На подручји БиХ, Регионални програм стамбеног збрињавања проводи Министарство за људска права и избјеглице БиХ, а његове потпројекте реализују федерално Министарство расељених лица, Републички секретаријат за расељена лица и миграције и Одјељење за избјеглице, расељена лица и стамбена питања Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана