Брчко: Српска даје подршку узгоју уљарица

Agencije
Брчко: Српска даје подршку узгоју уљарица

БРЧКО - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је данас у Брчком да Влада Републике Српске и министарство на чијем је челу дају пуну подршку узгоју уљарица, што су показали посљедњих година увођењем нових мјера у тој области.

Пашалић је напоменуо да је сваком произвођачу који преда килограм соје или уљане репице обезбијеђена премија 15 одсто од тржишне цијене, као и подстицаји од 200 КМ по хектару засијаног уљарицама, те подршка за производњу сјемена тих индустријских биљака.

"Осим тога, наши произвођачи имају право и на подршку за набавку пољопривредне механизације, гдје враћамо 30 одсто од укупне вриједности инвестиције. Имају регресирани дизел, премију осигурања и бројне друге мјере", рекао је новинарима Пашалић, који је у Брчком присуствовао манифестацији "Дану уљарица".

Он је додао да ће Влада Српске и министарство наставити да подржавају пољопривреднике јер се повећавају површине пољопривредног земљишта засијаног уљарицама.

"Процјењујемо да ће на прољеће у Републици Српској под сојом бити засијано више од 4.100 хекатара. Јесенас је засијано 1.900 хектара уљане репице", рекао је Пашалић.

Он је навео да је веома значајно што постоји привредни субјект као што је "Бимал" у Брчком јер може да преузме сву производњу уљарица за прераду, да постоји добар систем који треба ојачати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана