Брчко: Спријечити бахато понашање власника глисера и брзих чамаца

Срна
Брчко: Спријечити бахато понашање власника глисера и брзих чамаца

БРЧКО - Брчански Наутички клуб апеловао је да све службе у дистрикту задужене за безбједност грађана спријече бахато понашање власника глисера и брзих чамаца, јер, како кажу, доводе у опасност животе других грађана који бораве на води.

Предсједник Наутичког клуба Един Хоџић рекао је новинарима да се Закон о унутрашњој пловидби, иако постоји, не примјењује, те да су по том Закону Капетанија, Полиција и Инспекторат обавезни да одржавају безбједност грађана на води.

“Тренутно нико не контролише пловила на ријеци Сави. Уколико би сви поштовали закон имали бисмо полицију и инспекцију на води која би легитимисала све који плове, провјеравала пловила, регистрацију и дозволе и самим тим спријечила бахато понашање већине људи који имају глисере”, навео је Хоџић.

Он је напоменуо да је проблем из године у годину све већи, да је све више пловила на ријеци за које је упитно да ли су регистрована и да ли власници имају положен испит за управљање тим пловилима.

“Непажљиво глисирају у подручју гдје не би требали, односно у дијелу ријеке гдје се одвијају тренинзи, роњења, тамо гдје су везане бродице и на тај начин праве веће таласе који доводе до оштећења пловила чије одржавање није јефтино”, истакао је Хоџић.

Власник бродице и члан Наутичког клуба Милорад Бамбуловић рекао је да сваки пут страхује када исплови на ријеку јер велики таласи, изазавни брзом вожњом глисера, преврћу чамце и бродице, као и кајаке и кануе.

Предсједник Пливачко-екстремног клуба “Атос - Сава” Драшко Ђурић рекао је да је неопходно што прије формирати службу која ће бити задужена за безбједност грађана на води, како би на вријеме биле спријечене веће несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана