Братунац/Сребреница: Заражених нема, карантини готово празни

Срна
Братунац/Сребреница: Заражених нема, карантини готово празни

БРАТУНАЦ/СРЕБРЕНИЦА - У средњеподрињским општинама Братунац и Сребреница нема особа заражених вирусом корона и на овом подручју здравствено-епидемиолошка ситуација је добра. У Братунцу је под надзором 13, а у Сребреници пет особа и већином је ријеч о возачима, док су у братуначком карантину свега три особе, а у сребреничком нема више нико.

Контролисане особе поштују мјере надзора и њихово здравствено стање је уредно, а из полиције је саопштено да у ове двије општине није било кршења полицијског часа.

На данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације у Братунцу потврђено је да ће сутра бити обављена дезинфекција привредних објеката на подручју ове општине и то у складу са договором чланова Штаба и руководства локалних предузећа.

Са данашњих састанака штабова за ванредне сизтуације општина Братунац и Сребреница становницима је поручено да је на снази одлука о забрани кретања грађана изван њиховог мјеста пребивалишта, коју је донио Републички штаб за ванредне ситуације с циљем спречавања ширења болести изазване вирусом корона.

Ова забрана односи се на период од суботе, 25. априла, у 12.00 часова до недјеље, 26. априла, у 18.00 часова. На овим састанцима је најављена постепена релаксација мјера забране у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације.

Констатовано да је ванредно стање, осим заштите здравља и спречавања ширења вируса корона, имало још позитивних страна међу којима је спајање многих породица, чији неки чланови живе одвојено због пословних обавеза, школовања и других разлога, а изолација је побудила потребу код људи за физичком активношћу па су многи засијали баште и у ове двије општине овог прољећа су засијане рекордне површине након рата.

Такође, многи су схватили да је најсигурније да сами за себе произведу здраву храну и тако се обезбиједе од евентуалне несташице коју може изазвати рат против невидљивог непријатеља - вируса корона.

И у општинама Љубовија и Бајина Башти са десне стране Дрине, у Србији, нема особа заражених вирусом корона и здравствено-епидемиолошка ситуација је добра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана