Братунац: Штаб за ванредне ситуације забрањује се превоз пчела у друге општине

Срна
Братунац: Штаб за ванредне ситуације забрањује се превоз пчела у друге општине

БРАТУНАЦ – Штаб за ванредне ситуације у Братунцу донио је данас наредбу о забрани превоза пчелињих друштава из других у ову општину, као и пчеларима са територије братуначке општине да своје пчеле одвозе у друга подручја, имајући у виду да још траје ванредно стање и да су на снази мјере које су предузете с циљем заштите од појаве вируса корона.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић нагласио је да сви треба да схвате озбиљност, покажу стрпљење и прилагоде се тренутној ситуацији.

"Кад се заврши ванредно стање, а у складу са Законом о пчеларству, сви ће моћи да одвозе пчеле на пашу у подручја која им одговарају", поручио је начелник.

Он е навео да је на сједници Штаба констатовано да се смањује број особа које се налазе под надзором и у карантину.

"Тај број је сведен на минимум и не очекујемо повећање у карантину у којем се налази једно лице. Тренутно је под надзором 13 особа, рачунајући и возаче у међународној шпедицији", навео је Млађеновић и додао да та лица контролишу комунални полицајци, а да ће се инспектори вратити редовним пословима.

Млађеновић је рекао да је Штаб разматрао и закључке Владе Републике Српске и Републичког штаба за ванредне ситуације, који се односе на финансијску помоћ привредним субјектима и комуналним предузећима, како би се ублажиле посљедице новонастале ситуације.

"На подручју наше општине највеће губитке сигурно ће имати комунална предузећа Рад и Градска чистоћа јер су имала расходе због дезинфекције, а и грађани слабије плаћају обавезе за воду и одвоз смећа", оцијенио је Млађеновић.

Он је најавио да ће средства, која су на републичком нивоу планирана као помоћ општинама у Српској, у Братунцу бити намијењена комуналним предузећима и нагласио да функционисање комуналних предузећа не би смјело бити доведено у питање због ситуације која је настала појавом вируса корона.

Млађеновић је навео да је током ванредног стања у Братунцу затворено око 170 занатских радњи.

"Влада Републике Српске ће власницима тих радњи помоћи да измире обавезе за доприносе и загарантоване плате за март и април, а помоћ неће изостати ни касније, ако се продужи ова ситуација", рекао је Млађеновић и поручио да ће овим пројектом Владе бити обухваћена и братуначка предузећа која раде смањеним капацитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана