Братунац: Слава општине обиљежена без званица

Срна
Братунац: Слава општине обиљежена без званица

БРАТУНАЦ - Општина Братунац данас је обиљежила крсну славу, Ђурђевдан, без званица и традиционалне славске трпезе и културно-спортских садржаја, поштујући мјере забране окупљања и заштите од вируса корона.

Честитајући запосленима и грађанима крсну славу општине Братунац начелник Недељко Млађеновић рекао је да је и ове године, када је актуелна борба против епидемије вируса корона, сачувана традиција обиљежавања крсне славе, уз славску свијећу, крсни колач и жито.

"Поштујемо одлуке Републичког и Општинског штаба за ванредне ситуације да се традиција одржи без окупљања људи и тако смо учинили", истакао је Млађеновић, поручивши да ће у наредном периоду бити славља и весеља, а да је сада потребно да се сачува здравље људи.

Говорећи о стању у овој општини, он је нагласио да је уз финансијску подршку Владе Републике Српске, институција БиХ, Србије и неких међународних организација, урађено много на стварању бољих услова живота.

"За десетак година у Братунцу је уложено око 150 милиона КМ и урађено је више него у последњих 50 година. Изграђен је мост Братољуб на Дрини и почела изградња најсавременијег граничног прелаза између Братунца и Љубовије, што ће убрзати развој не само ових општина, него и регија", оцијенио је Млађеновић.

Према његовим ријечима, у току су припреме за изградњу индустријске и бесцаринске зоне, као и реконструкција путева на подручју ове општине.

"У Братунцу је изграђен систем за наводњавање, а након изграђеног градског водовода, одлучили смо да проширимо мрежу на подручју цијеле општине јер наша села немају квалитетно водоснабдијевање", рекао је Млађеновић.

Он је најавио да ће ових дана кренути изградња зграде општине, а граде се стамбени објекти и проширују неки привредни погони.

Начелник општине Недељко Млађеновић и свештеник Душан Спасојевић обавили су славски обред након литургије у Цркви Успења Пресвете Богородице, сломивши славски колач.

Након тога славски колач подијељен је запосленима у општинској администрацији и тиме је, скромније него икад, у околностима ванредног стања, општина Братунац данас обиљежила своју славу.

За разлику од претходних година, због пандемије вируса корона, ове године није одржана традиционална културно-спортска манифестација "Ђурђевдански дани", која се сваке године организује поводом општинске славе.

У Братунцу се стриктно поштују и примјењују све мјере заштите од вируса корона и свакодневно се врши контрола на терену и анализа реализације тих мјера на састанцима Општинског штаба за ванредне ситуације, о чему се становништво благовремено информише.

То је довело до максималне озбиљности и подизања свијести грађана ове локалне заједнице о значају поштовања заштитних мјера и захваљујући одговорном односу општинског руководства, чланова Штаба и становника у овој општини није забиљежен ниједан случај оболијевања од ковида-19.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана