Братунац: Прослављена слава и одржана академија и скупштина

Срна
Братунац: Прослављена слава и одржана академија и скупштина

Братунац - Српско добротворно и културно-просвјетно друштво "Свети Василије Велики" из Братунца вечерас је, ломљењем славског хљеба у Светосавском дому и вечером за велики број чланова и гостију, обиљежило своју крсну славу и седам година рада.

Славском обреду претходила је свечана академија у препуној сали Културног центра и годишња извјештајна Скупштина овог друштва.


Предсједник друштва протојереј ставрофор Душан Спасојевић рекао је Срни да ово друштво дјелује при цркви, а у његовом саставу су Коло српских сестара, Светосавска омладинска заједница и фолклорна секција.

Друштво је формирано с циљем да се бави хуманитарним радом и да његује српску културу и традицију.

Спасојевић је оцијенио да је прошле године рад био успјешан и да су организоване акције прикупљања помоћи за сиромашне и болесне Братунчане поводом православног Васкрса и Божића и да је у обје акције помоћ додијељена за више од 70 старих и болесних појединаца који живе сами и сиромашних старих брачних парова без примања.

Друштво је организовало и хуманитарни концерт за прикупљање помоћи за операцију једњака малом Ненаду Јокићу из братуначког села Полом.

"Организовано је традиционално пливање за Часни крст на Богојављење и више ходочашћа у српске манастире у Црној Гори, Србији и Републици Српској као крсни ход на ктиторску славу манастира Свете Тројице у Сасама код Сребренице", навео је Спасојевић.

Он је најавио да ће пливање за Часни крст бити организовано и ове године код излетишта Рајска плажа на ријеци Дрини.

"Иако је тешка економска ситуација, људи се одазивају нашим позивима, чак више него што дозвољавају вријеме и услови у којима живимо", рекао је Спасојевић, који је захвалио свима који су укључени у рад друштва или су исказали спремност да својим прилозима помогну оне којима је помоћ неопходна.

Славу друштва честитао је и начелник братуначке општине Недељко Млађеновић.

У оквиру програма свечане академије наступили су Српско пјевачко друштво "Изворник" из Зворника и дјечије фолклорне групе које дјелују у оквиру Српског добротворног и културно-просвјетног друштва "Свети Василије Велики", а о теми хришћанског брака бесједио је свештеник Стефан Ераковић.

Изведени су сплетови српских пјесама и игара, као и блок духовних пјесама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана