Братунац: Одржана духовна академија и скупштина поводом крсне славе

Срна
Братунац: Одржана духовна академија и скупштина поводом крсне славе

Братунац - Српско добротворно и културно-просвјетно друштво "Свети Василије Велики" из Братунца обиљежило је крсну слави и девет година рада.

Славском обреду синоћ је претходила годишња Извјештајна скупштина овог друштва и духовна академија поводом крсне славе друштва Светог Василија Великог.


Предсједник друштва протојереј ставрофор Душан Спасојевић рекао је да ово друштво дјелује при цркви, а да су у његовом оквиру Коло српских сестара "Љубав, нада и вјера", Светосавска омладинска заједница и фолклорна секција.

Друштво је формирано с циљем да се бави хуманитарним радом и да његује српску културу и традицију.

Спасојевић је прошлогодишњи рад оцијенио успјешним, те поменуо бројне акције прикупљања помоћи за сиромашне и болесне Братунчане, као и угроженим становницима поводом православног Васкрса и Божића.

Организоване су акције и хуманитарни концерти за прикупљање средстава за лијечење неколико болесних особа из овог мјеста, те за породице које су због пожара остале без кућа и друге критичне случајеве.

Поводом Божића подијељено је 75 пакета хране и 14 печеница угроженим српским породицама са подручја братуначке општине.

"Организовано је традиционално пливање за Часни крст на Богојављење и више ходочашћа у српске манастире у Црној Гори, Србији и Републици Српској, као и крсни ход на ктиторску славу манастира Свете Тројице у Сасама код Сребренице", појаснио је Спасојевић.

Он је најавио да ће богојављенско пливање за Часни крст бити организовано и ове године код излетишта Рајска плажа на ријеци Дрини.

"Иако је тешка економска ситуација, људи се одазивају нашим позивима, чак више него што дозвољавају вријеме и услови у којима живимо", истакао је Спасојевић, те захвалио свима који су укључени у рад или су исказали спремност да својим прилозима помогну.

У оквиру програма духовне академије о Светом Василију Великом, његовом животу и хуманим дјелима бесједио је јереј Младен Станишић.

Представљена је и књига "Устанак Срба у источној Босни 1941-42. године" аутора Цветка Стојкановића публицисте из Бајине Баште, која говори о погрому над Србима у средњем Подрињу од усташке "Црне легије" којом је командовао Јуре Францетић.

О књизи је говорио рецензент Обрад Додић, који је истакао да је први пут да се објављују многе сачуване фотографије, документи и свједочења о српском погрому и устанку у Подрињу.

Посебно су описана масовна убиства на обали Дрине у мају 1942. године након чега је услиједио српски устанак у овом крају и ослобађање цијелог средњег и горњег Подриња и Романије.

Приказан је хрватски документарни филм о усташким походима на Дрину и Францетићевој офанзиви и злочинима.

Књига садржи свједочења преживјелих и спискове настрадалих Срба из Подриња и избјеглих из других крајева БиХ, које су убиле усташе у прољеће 1942. године.

У књизи се констатује да се о тим догађајим ћутало у прошлом систему зарад изградње братства и јединства, односно да се истина о тим страдањима скривала од јавности.

Мало је писаних докумената о тим злочинима у историјској литератури.

Након представљања књиге наступио је гуслар Душан Пејић из Сребренице, који је отпјевао ауторску пјесму о команданту Ужичког четничког одреда мајору Кости Тодоровићу, који је изгубио живот у борби са аустрогарским окупаторским јединицама приликом ослобађања Сребренице крајем септембра 1914. године.

Потом су наступиле изворне мушке пјевачке групе "Пеар" из Ужица и "Филип Вишњић" из Братунца.

Програм је завршен наступом фолклорне секције овог друштва чији су чланови извели сплет игара из јужне Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана