Братунац: "Мост" чека "отварање" након пандемије

Srna
Братунац: "Мост" чека "отварање" након пандемије

БРАТУНАЦ - Културно-умјетничко друштво /КУД/ из Братунца, симболичног назива "Мост", за непуне три године постојања окупило је 150 чланова међу којима их је највише у фолклорном ансамблу, који има пет група, мањи број је у оркестру, а имају и вокалног солисту.

За кратко вријеме, КУД "Мост" је окупио велики број ентузијаста и љубитеља фолклора, културног стваралаштва и традиције у овом мјесту, што је почело да доноси добре резултате, односно позитивно је утицало на рад и активности овог друштва.

Брзо су савладали неколико кореографија и почели да наступају у Братунцу, а затим су стизали позиви за наступе и у другим мјестима и на фестивалима, јер су показали да је ријеч о ансамблу који заслужује пажњу својим озбиљним и одговорним радом, добром организацијом и квалитетом програма.

Осим Братунца и Сребренице, наступали су у Новој Пазови, Ужицу и још неким мјестима у Републици Српској и Србији, учествовали на смотри фолклора "Срби регије Бирач" у Београду, те гостовали у Грчкој, као и у неколико телевизијских емисија. Годишњи концерти КУД-а "Мост" у Братунцу су изузетно посјећени.

Ентузијазам и интересовање за учлањење у "Мост" прекинула је појава вируса корона. Мјере заштите од ширења тог вируса, те забрана окупљања довели су до обуставе рада КУД-а почетком марта.

Предсједник овог аматерског КУД-а професор Милош Митровић рекао је Срни да је појава вируса омела рад и прекинула готово све његове планове.

"Три мјесеца нисмо се окупљали нити вјежбали. Од 1. јуна почели смо да одржавамо пробе и вјежбамо, али је рад опет прекинут због новог таласа пандемије. Уколико епидемиолошка ситуација дозволи, од 19. августа ћемо поново почети са вјежбама.

Желимо да уиграмо кореографије након паузе, одржавамо пробе и будемо спремни за наступе на фестивалу жЛицидерско срцеж у Ужицу и још неким уколико буду одржани", наводи Митровић.

Он каже да су отказане све манифестације на којима су требали наступити од почетка марта и да је неизвјесно одржавање фестивала фолклора у Ужицу за који је "Мост" већ добио позивнице за учешће и позитивно одговорио.

"Нисмо наступили у неколико телевизијских емисија, а и планирано учешће на смотри фолклора у Бугарској, на коју смо позвани, такође је неизвјесно", истиче Митровић.

Са почетком рада у јуну поново је порасло интересовање за учлањење у "Мост", а родитељи дјеце кажу да је то због одговорног рада и повјерења у људе који воде овај КУД.

Руководство КУД-а намјерава да постави нову кореографију под називом "Игре из Братунца и околине" и ангажовало је етномузиколога и кореографа да ураде ту кореографију по којој ово друштво треба да постане препознатљиво, а да она постане његова "лична карта", указују Митровић и његов први сарадник Младен Симић.

Они истичу да су ове године отказани "Ђурђевдански дани", "Сајам малине", као и традиционлна регата на Дрини на којима су редовно наступали чланови КУД-а "Мост".

Забринути су за организовање програма обиљежавања Дана општине Братунац - 25. септембра, те страхују да ће пандемија онемогућити одржавање традиционалног годишњег концерта 26. новембра.

Због сталног повећања броја чланова, простор Дома културе, у којем вјежбају, постао је тијесан за рад свих старосних фолклорних група, па ће дио активности у наредном периоду одржавати у Средњошколском центру.

У периоду изолације и прекида вјежбања и уигравања кореографија, управа "Моста" активно је радила на реализацији пројекта набавке нове гарнитуре опанака за извођачку групу, набављен је компјутер са пратећом опремом неопходан за рад КУД-а, а у плану је набавка ношњи за нову кореографију.

За реализацију овог пројекта добијен је општински грант у износу 22.960 КМ. Створени су одлични услови и изузетна атмосфера и амбијент у КУД-у, али његове даље активности и наступи зависе од епидемиолошке ситуације.

"Мост" је постао и члан Савеза културно-умјетничких друштава Републике Српске. Митровић и Симић истичу да у овом КУД-у влада ентузијазам и љубав према фолклору, традицији, игри и умјетности и да сви раде волонтерски.

Жеља чланова овог КУД-а је да кроз фолкор очува везу са својим културолошким поријеклом, али првенствено да осјете радост живљења, разиграност срца и младалачког бића уз ритмове игара са овог простора.

Они истичу да и кореографи Брано Стојановић, Драгица Нинковић, Драга Николић и Горан Тришић, као вође група које обучавају и уигравају, односно оркестра, раде бесплатно.

Чланови КУД-а "Мост" са нестрпљењем чекају нормализацију епидемиолошке ситуације како би почели нормално да вјежбају и друже се, те да буде омогућено организовање смотри и манифестација на којима би се представили публици, али и да промовишу своју општину, те културу, обичаје и тадицију Подриња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана