Братунац: Малина стигла, цијена непозната

Srna
Братунац: Малина стигла, цијена непозната

БРАТУНАЦ - Берба и испорука малине хладњачама почела је на подручју општине Братунац која је највећи произвођач овог воћа у Републици Српској, а аконтативну цијену малине још није објавио ниједан откупљивач са овог подручја.

Предсједник Управног одбора Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића "Виламет" Иван Стојановић рекао је да су према законским правилима откупљивачи дужни да истакну аконтативну откупну цијену малине на почетку откупне сезоне, али то није учињено.

Стојановић истиче да узгајиваче малине у Републици Српској охрабрује сазнање да су у сусједној Србији, гдје је берба прво почела, неки откупљивачи саопштили цијену малине од 250 динара за килограм што премашује четири КМ.

"Цијена малине у Мачви је од 200 до 250 динара за килограм, зависно од квалитета, и та цијена је и за нас прихватљива", рекао је Стојановић новинарима.

Он је истакао да је ове године слабији род малине и да ће принос бити мањи за око 30 одсто у односу на прошлу годину.

Према Стојановићевој тврдњи, слична ситуација је и у Пољској, Србији, Чилеу и другим земљама великим произвођачима овог воћа што подиже цијену јер је велика потражња за малином на свјетском тржишту.

Стојановић указује да малинари из Удружења "Виламет" траже да се цијена малине у Српској усклади са откупном цијеном у Србији јер се малина са овог подручја пласира на исто тржиште и по истој цијени.

У "Виламету" истичу да је узгајивачима малине постао проблем да обезбиједе бераче.

За разлику од двадесетак послијератних година када је био велики избор радне снаге, дошло се у ситуацију да се не могу обезбиједити берачи јер млади напуштају ове просторе, старији нису у могућности да беру, а велики број породица бави се овом производњом и углавном берба се обавља породично.

Велики број берача са овог подручја раније је одлазио у Србију да беру малине, али та пракса је прекинута и упркос повећању цијена дневнице тешко је обезбиједити поуздане бераче.

Због немогућности обезбјеђења довољног броја берача власници већих плантажа овог воћа нису у могућности да благовремено оберу род што доводи до труљења и пропадања дијела рода, односно смањења прихода.

Због временских услова ове године берба малине почела је десетак дана касније у односу на претходне године, род је слабији, али је квалитет малине веома добар истичу произвођачи.

Берба малине на подручју Сребренице почеће за десетак дана јер малина касније приспијева на већој надморској висини.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић приликом посјете овим општинама прошле седмице је изјавио да ће ово министарство наставити да обезбјеђује подстицаје за малинаре, али да ће ове године тај подстицај бити нешто мањи у односу на претходне године због очекивања боље откупне цијене малине. /крај/мп/мир

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана