Братунац: Беба због глади завршила у боници

Анита Јанковић
Братунац: Беба због глади завршила у боници

Братунац - Нередовни и сиромашни оброци, буђави и оронули зидови, недостатак воде и купатила и свих основних услова за живот, свакодневица су Ружице, Новака, Михајла и двомјесечне бебе Иване Секулић, који у селу Грабовачка Ријека код Братунца са родитељима једва преживљавају.

Троје школараца има само један сан: топао и чист дом и редовне оброке. Ружица је шести разред основне школе, а њена двојица млађе браће Новак и Михајло, трећи и други разред. У старој, оронулој кући која је власништво њиховог покојног стрица живе са двомјесечном сестром Иваном, оцем Станком и мајком Вером која има менталних потешкоћа. Двомјесечна беба јуче је изашла из болнице у којој је била неколико дана због проблема изазваних лошом хигијеном и неухрањеношћу.

-  Моја двомјесечна кћеркица сада је добро, а и друга су дјеца,  хвала Богу, добро. Немамо много, али животаримо. Радим за дневницу и примам социјалну помоћ. Од зарађеног новца прво извадим мјесечне карте дјеци за школу, платим струју и купим нешто хране - каже Станко Секулић.

Станко је започео градњу новог дома за своју породицу, али даље од темеља кућа није одмакла.

Познаница породице Секулић, Свјетлана Ћодо, свједок је њихове биједе. Већ годину дана помаже им на разне начине.

- Нажалост, нечија штала је опремљенија и сређенија од њихове куће. Под је земљани, а дјеца се купају у кориту испред куће, а воду загријавају на шпорету. Намјештај је стар, запуштен и прљав - прича Ћодо и додаје да их обилази два-три пута седмично, доноси им храну и игра се са дјечицом.

- Дјеци треба озбиљна помоћ, а ја немам никакве надлежности за то. Срце ми се цијепа кад видим услове у којима живе.  Један дјечак има проблема са видом, али није ишао љекару, а други је као беба имао операцију бубрега, али не иде на контроле - прича Свјетлана и додаје да најстарија дјевојчица, умјесто да се игра са другарицама води бригу о кући и беби.

Људи добре воље који желе помоћи породици Секулић могу се јавити оцу Станку на број телефона 0038164/126-41-33 или Свјетлани Ћодо на број 066/809-299.

Центар за социјали рад

Директор Центра за социјални рад у Братунцу Чедомир Павловић каже да породица Секулић на име дјечијег додатка и социјалне помоћи мјесечно прима око 300 КМ.

- Материјално стање није њихов највећи проблем, већ функционисање породице и брига о дјеци. Будући да је отац физички и психички здрав не постоји начин да му одузмемо дјецу, зато ћемо покушати нашу хигијеничарку возити два-три пута седмично код њих да им чисти кућу и стара се о дјеци - прича Павловић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана