Бранкици Радоњић највише признање након двије деценије рада

Срна
Бранкици Радоњић највише признање након двије деценије рада

ПРЊАВОР - Бранкица Радоњић из Прњавора посебно се издваја међу именима овогодишњих добитника Светосавске награде као први школски библиотекар у Републици Српској који је добио ово престижно признање.

Радоњићева у просвјети ради већ 20 година, од којих 14 година као школски библиотекар у Основној школи "Бранко Ћопић" Прњавор.

Током цијелог васпитно-образовног рада са основцима Радоњићева се истицала иновативним приступом образовним активностима, осмислила је програм рада који прати датуме у директној вези са књигом, читалаштвом и издаваштвом чиме је пажњу ученика током цијеле школске године усмјеравала на школску библиотеку као мјесто развоја читалачких компетенција.

Радоњићева је изјавила Срни да је пред школске библиотекаре постављен изазован задатак да развију читалачку писменост код најмлађих, али и да нешто старије ученике усмјере или врате читању.

Она сматра да доброг библиотекара издвајају не само стручна оспособљеност и знање, већ и иновативна и креативна пракса која окупљају ученике у школској библиотеци, нудећи активности читалачког, медијског и информацијског описмењавања.

"Продукти друштва у којем се његује читалачка култура су паметна, рјечита дјеца и млади људи који разумију концепт критичког промишљања, разумијевања стварности и активног партиципирања у друштву. Дјеца која не читају не могу бити ништа од овога и зато нам је заједнички интерес да будуће нараштаје развијамо у смјеру свих врста писмености" , истиче Радоњићева.

Радоњићева је током свог плодотворног рада осмислила програм активности "Причаоница" којим се ученицима приближавају садржаји нових књижевних наслова савремених писаца. У више наврата она је реализовала серијале пјесничких радионица за ученике нижих и виших разреда чији продукти су бројне награде освојене на литерарним конкурсима свих нивоа. Радоњићева у нижим разредима реализује програм радионица читалачке писмености, а у вишим радионице за развој животних вјештина код ученика.

Годинама уназад Радоњићева у сарадњи са учитељима реализује активност иновативне обраде лектире тако што се садржаји књижевних дјела обрађују у корелацији са садржајима осталих наставних предмета. У току наставе на даљину оформила је "Фејсбук" групу "Питај библиотекара" као вид подршке ученицима, наставницима и родитељима како би им омогућила приступ електронским и аудио -издањима књижевних наслова из програма школске лектире.

Она је главни уредник школског часописа "Јованче" и руководилац библиотечке секције за развој медијске и информацијске писмености чији су чланови снимили 11 филмова, а прошле школске године филмом "Мој први дејт" освојили прво мјесто на републичком конкурсу "Како бити сигуран на интернету".

Радоњићева је чланица тима за самовредновање рада школе, тима за подршку надареним и талентованим ученицима, као и тима за израду школског развојног плана.

Као школски библиотекар Радоњићева је била активно укључена у спровођење више школских пројеката, међу којима "Унапређење положаја дјеце и омладине са сметњама у психофизичком развоју" у којем је била уредник серијала радио-емисија о инклузивном образовању у чију је реализацију као новинаре и водитеље емисија укључила и 16 ученика, док је под њеним вођством 20 ученика реализовало серијал радио-емисија о екологији под називом "Данас за сутра".

Двије деценије дуга добра пракса у раду са ученицима у матичној основној школи коју су препознали школско руководство и њене колеге резултовале су престижном струковном наградом.

Радоњићева за Срну истиче да је велика част бити препознат у професионалним круговима и овјенчан Светосавском наградом која је самим својим називом симбол просвјетитељства.

"Овим признањем заокружујем 20 година рада у просвјети што је такође својеврсни јубилеј. Награда импонује, али и обавезује на још већа прегнућа и постигнућа као и менторски и савјетодавни рад са млађим колегама", истиче Радоњићева.

Бранкица Радоњић добитник је више награда за иновативност и библиотекарски рад. На позив Републичког педагошког завода припремила је приједлог Стандарда рада школског библиотекара. Аутор је збирке пјесама за дјецу "Зелена боја дуге", збирке драмолета за дјецу "Приче плишане завјесе", приручника за развој животних вјештина код дјеце "Учим живот" и илустрованог приручника за употребу језика "Како ли се каже?".

Раније је радила у Мјешовитој средњој школи Прњавор као професор српског језика и књижевности и у Основној школи "Свети Сава" Горњи Смртићи као наставник српског језика и школски библиотекар. Под њеним умјетничким руководством већ 13 година у Прњавору успјешно дјелује Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана