Бранислав Видић, директор Средњошколског дома у Бањалуци: Желимо да ђацима будемо друга кућа

Анита Јанковић
Бранислав Видић, директор Средњошколског дома у Бањалуци: Желимо да ђацима будемо друга кућа

Станари Средњошколског дома у Бањалуци живе у условима и атмосфери налик оној у властитом дому. Удобан и чист смјештај, квалитетна храна, васпитачи који брину о њима, теретана и интернет кафе за слободне активности су њихова свакодневица, рекао је директор ове установе Бранислав Видић.

* ГЛАС: Мандат директора Вам ускоро истиче. Какве сте резултате постигли за четири године и јесте ли задовољни?

ВИДИЋ: Када сам именован затекао сам 70.000 марака дуга који сам измирио и направио вишак од 151.000 марака. Прије тога, посљедњих 20 година дом није пословао позитивно. За вријеме мог мандата реновирано је 12 купатила, опремљени су теретана, интернет кабинет, васпитачница, радионица кућног мајстора, затим је замијењена комплетна постељина, расхладни уређаји, а урађена је и фасада. Уведен је и шведски сто, како би ђаци јели оно што воле и колико могу, а не оно што им се сервира. Важно ми је да дјеци створим кућну атмосферу и удобан боравак.

* ГЛАС: Смијењени сте 2013. и након 15 мјесеци поново враћени на мјесто директора. Шта се тада дешавало?

ВИДИЋ: За тих 15 мјесеци тадашње руководство је потрошило свих 151.000 марака, које сам оставио као вишак и направило дуг од 205.000 марака. Пореска управа РС нам је пријетила блокадом рачуна због дуга од 60.000 КМ, које сам успио да измирим и сада дугујемо око 150.000 марака углавном добављачима. Уколико будем поново изабран, предузећу мјере штедње по узору на домове у Србији. Од губиташа ћу направити установу са високим стандардима, а био сам на добром путу да то и остварим прије него што сам смијењен.

* ГЛАС: Шта је кључно за добро пословање?

ВИДИЋ: Обилазио сам домове по Србији како бих преписао концепт њиховог пословања, јер су много испред нас. Ђачки дом у Прокупљу нам поклања кухињу коју су користили свега двије године и која је практично нова. Надам се да ће нам Влада РС одобрити да не платимо царину приликом увоза, јер је кухиња поклон. Наша кухиња је стара 50 година.

* ГЛАС: Градски одбор СДС-а Бањалука недавно Вас је оптужио да сте мимо регуларне процедуре примили ђаке. Како то коментаришете?

ВИДИЋ: То су политичке инсинуације СДС-а и покушај блаћења мог имена. Васпитач из дома ми све то пакује, јер жели да се дочепа директорског мјеста. Никада ниједан ђак није примљен на мој захтјев, то је искључиво посао Управног одбора и комисије. Тражио сам од Управног одбора да буду примљена сва дјеца ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, јер су ти људи дали своје здравље за стварање РС. Ако је то погрешно, сав терет нека иде на моје име.

Капацитети

* ГЛАС: Да ли планирате да проширите капацитете дома?

ВИДИЋ: Тренутни капацитети дома су 310 кревета, а реално можемо смјестити 320 ђака, јер имамо слободну собу. Због којекаквих политичких интереса, стално се опструише проширење. Инсистираћу да Управни одбор донесе одлуку о повећању капацитета и да опремимо собу са пет кревета, те да још преуредимо једну просторију у коју бисмо смјестили додатних пет кревета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана