Брајевим писмом до пјесничке славе

Дејан Јовичић
Брајевим писмом до пјесничке славе

Србац - Књижни фонд за слијепе у србачкој библиотеци биће богатији за поетску збирку коју ће објавити седамнаестогодишња гимназијалка из Горњих Срђевића код Српца Лидија Ножанић.

Припремила је 37 пјесама прилагођених слијепим особама, које планира ускоро да обрадује још једним насловом.

- Пјесме пишем још од седмог разреда и моји радови до сада нису нигдје објављивани, тако да ће ово бити мој књижевни првенац и то на Брајевом писму. Након поетске збирке, планирам да објавим и аудио-књигу за слијепе - каже Лидија, која је написала 50 пјесама и других литерарних радова.

Иако су многи из њеног пера очекивали дјечије стихове, она је још од малих ногу показивала књижевну зрелост, пишући о озбиљним темама, прије свега љубави према отаџбини.

- Највећи дио мојих књижевних радова чине родољубиве пјесме, а кроз стихове испољавам и бунтовништво према свијету у којем живимо, које не доноси ништа добро човјечанству. Инспиришу ме дјела Владислава Петковића, Алексе Шантића и Милана Ракића - каже Лидија.

Неке од њених пјесама су однијеле побједу на школским такмичењима, а са литерарним радом "Имам своја права" освојила је награду на конкурсу Министарства просвјете РС.

Талентована је и за ликовну умјетност, па је тако неколико пута била полазник школе сликања на бардачкој колонији. Усавршила је и метод сликања православних светаца на боцама, а своје радове поклањала је у хуманитарне сврхе.

- Обожавам традицију и обичаје нашег народа, па сам годинама била члан фолклорне секције у Ситнешима. Наступала сам и као члан пјевачке групе на школским приредбама пјевајући изворне народне пјесме - каже Лидија.

Ова свестрана дјевојчица је таленат и за историју, математику и физику, на чијим је такмичењима освајала прва мјеста. У ОШ "Вук Караџић" у Ситнешима била је ђак генерације, а добила је и највише општинско признање за младе.

Охрабрује младе да пишу

Лидија Ножанић сматра да пјесме које пише тешко допиру до њене генерације, која генерално није заинтересована за поезију, јер је занима другачији вид културе и изражавања.

- Поручила бих младима који имају таленат за писање да се што више излажу критикама, јер то им може само донијети добро. Предлажем да своје пјесме показују професорима и слушају њихово мишљење, а уз то да што више читају, посебно наше, српске пјеснике - додаје Ножанићева.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана