Брајева стаза открива љепоте Козаре

Јана Кезић
Брајева стаза открива љепоте Козаре

ПРИЈЕДОР - Национални парк “Козара” обогатио је своју туристичку понуду, јер се уз постојеће стазе сада налази и она намијењена слијепим и слабовидим особама захваљујући којој ће моћи упознати љепоте овог подручја.

Брајева стаза дуга је око 50 метара и састоји се од 11 информативних табли, а простире се кроз Меморијалну зону Националног парка “Козара” те је смјештена у непосредној близини бунгалова.

Свака табла на Брајевој стази садржи текст исписан латиницом и ћирилицом, а оно што је посебно важно јесте и текст на Брајевом писму.

То омогућава слијепим и слабовидим да се упознају са основним информацијама о националном парку, као и са његовим културно-историјским и природним вриједностима.

Да би стаза и промотивни материјали били прилагођени потребама слијепих и слабовидних особа Национални парк “Козара” сарађивао је са Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Израда Брајеве стазе и промотивних материјала на Брајевом писму остварена је захваљујући пројекту “Заштићена подручја за природу и људе”, који подржава “ЊЊФ Адриа и Сида” - Шведска агенције за међународну сарадњу и развој.

Директор Националног парка “Козара” Божидар Николетић рекао је за “Глас Српске” да је вриједност пројекта око 9.000 КМ. Објашњава да се на стази налази уже, на које се посјетиоци могу ослонити те 11 табли.

Имплементација пројекта, како каже, трајала је око четири мјесеца, а стаза је у функцију пуштена ове седмице.

- Посјетили су нас чланови приједорске организације слијепих и слабовидих лица и све реакције су позитивне - рекао је Николетић и захвалио свима који су помогли да овај јединствени пројекат буде завршен.

У Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске за “Глас” кажу да је по први пут остварена сарадња са Националним парком “Козара”.

- Сарадња је остварена на њихову иницијативу, а када је у питању припрема материјала у дигиталном облику и ми смо дали свој допринос - казали су и додали да је то примјер добре праксе.

За сваког понешто

Божидар Николетић наглашава да на Козари свако може пронаћи нешто за себе.

- Отворени су потпуно реновирани бунгалови који се налазе у непосредној близини споменика - рекао је Николетић. Осим тога, истиче, актуелан је “Авантура парк” који је богатији за неколико платформи и препрека за прелазак, а у понуди имају и изнајмљивање електричних бицикала.

- Новитет у Меморијалном музеју на Мраковици јесте и виртуелно приказивање битке на Козари - рекао је Николетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана