Брачни пар Глуховић из Рогатице одгаја десеторо дјеце

Сретен Митровић
Брачни пар Глуховић из Рогатице одгаја десеторо дјеце

Рогатица - Маја и Ненад Глуховић из села Божине у општини Рогатица живе у оскудици, али себе сматрају најбогатијим, јер им дом сваки дан испуњавају осмијеси њихових десеторо малишана.

Док је за многе незамисливо да буду срећни и задовољни без икаквих примања, Глуховићи кажу да радости у њиховом скромном дому не мањка. Педесетосмогодишњи Ненад, који је борац прве категорије, ради за надницу да би породици обезбиједио храну, док се Маја, уз велику помоћ дјеце и свекрве Војке, брине о домаћинству.

Иако јој је тек 36 година, Маја је родила десеторо дјеце. Првенац је Богдан, који има 18 година. Кћерка Невена има 16 година, Сузана 14, Горица 11, Драгољуб има девет година, близанци Душан и Душица седам, Снежана четири, а Јованка двије године. Беба Данијела, која је добила име по докторки у Болници Фоча, има непуна два мјесеца и она је миљеница породице.

Маја и Ненад кажу да је најважније да су дјеца здрава и да нису гладна и прљава, а остало ће све лако.

- У школу спремамо шесторо дјеце. Четворо иде у подручно одјељење на Стјеницама, а двоје у Рогатици - једно у средњу, а друго у пети разред основне школе. Велика је то обавеза, али нам дјеца враћају тиме што су послушни и добри ђаци - испричала је мајка.

Ненад каже да је посебно поносан на сина Богдана, који, чекајући стално запослење, ради са оцем на надницу. Помоћ не траже, али је ни не одбијају, а да им свака подршка добро дође показује и податак да домаћица Маја мјесечно троши најмање 100 килограма брашна и неколико литара уља. Ова вриједна жена се брине и о пет крава, како дјеци никад не би мањкало домаћег млијека, сира и кајмака.

- Наш мјесечни приход састоји се од материнског и дјечијег додатка и 120 марака, колико на име социјалне помоћи прима моја свекрва Војка. Све остало нам створе Ненад и Богдан својим вриједним рукама - рекла је Маја.

Она каже да се није тешко бринути о сеоском домаћинству и бити мајка три сина и седам кћерки, када у кући влада слога.

- Сада, након што сам родила ово десето дијете, мо­ј посао је да је подојим, а све остало раде старија дјеца. Они је пазе, носају, чисте и облаче. Не дају јој да заплаче - казала је Маја.

И заиста, током 60 минута, колико смо боравили у дому Глуховића, мала Данијела ишла је из руке у руку и ниједном није заплакала, уживајући у наручју браће и сестара.

Црвени крст

Генерални секретар Црвеног крста РС Ђоко Михајловић и секретар Општинског одбора ове организације у Рогатици Весна Ристић обрадовали су даровима породицу Глуховић.

- Црвени крст ће вишечланим породицама подијелити по машину за прање веша и шпорет. Овдје смо донијели шпорет и пакете хране и средстава за хигијену, као прву подршку Глуховићима. Друга ће доћи за дан, два и у њој ће бити 200 килограма брашна, 100 килограма шећера, 30 литара уља и доста других свакодневних потрепштина - истакао је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана