Браћа Брусин из Рогатице очарани пећинским свијетом

Сретен Митровић
Браћа Брусин из Рогатице очарани пећинским свијетом

Рогатица - Ако би се трагало за највећим љубитељима природе и старина те истраживачима подземног свијета, далеко испред свих у Рогатици, а вјероватно и шире била би браћа Зденко и Боро Брусин.

Заљубљеници у брдски бициклизам у посљедње вријеме су посвећени обиласцима пећина и откривању њихових тајни.

- Утроба земље широм наше општине нуди знатижељнику право богатство подземног свијета. Прошли смо их онолико колико су дозвољавале наше могућности и више него скромна спелеолошка опрема - казује Боро.

Њихову жељу да обиђу што више пећина подржала је и Општинска туристичка организација, па су у Мрачној пећини боравили у више наврата. Причају да је ријеч о пећини са двораном која се протеже на више од хиљаду метара.

- Наишли смо на пећински накит, али и на јединствено пећинско млијеко које је народ овог краја користио као лијек за лијечење дијареје, дизентерије, побољшање млијека код дојиља и у другим невољама - рекао је Зденко.

Његов брат додаје да их је посебно очарала Голубовићка пећина која са 600 метара дужине и 20 висине, због вертикале од око осам метара, има компликован улаз. Она је дом необичних стонога и велике колоније слијепих мишева.

Ипак, све је надмашила пећина Говјештица која је “комшиница” Мрачне пећине.

- Пошто Говјештица има доста мањих и већих језера, ми смо, правећи импровизовани сплав од унутрашњих камионских гума и дасака, отишли око два километра од улаза. За даље је требала опрема коју немамо - рекоше Брусини, који су занесени њеном љепотом лани у њој остали од девет часова до поноћи, па је за њима организована потрага у коју су били укључени и полицајци.

Међеђа пећина је, причају, такође интересантна.

- У њој смо нашли више остатака грнчарије за коју су стручњаци рекли да потиче из бронзаног доба и да је стара више од 3.000 година. Нешто од тога донијели смо кући и радо бисмо га уступили завичајном музеју, чије отварање заговара Туристичка организација општине - додао је Боро Брусин.

Пећински медвјед

- Спелеолози из Болоње, који су Говјештицу интензивније истраживали од 2010. године, утврдили су да је дуга 9.682 метра и да је највећа у Српској. Уз остало спелеолошко благо ове пећине, нађене су и кости пећинског медвједа за које се тврди да су старе више од 20.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана