Божићи: Оаза на ободу Мањаче

Елта ТВ
Божићи: Оаза на ободу Мањаче

Село Дујаковци. Заселак Божић. Обод Мањаче. Двориште породице Божић одише топлином. Уређују га Милорад и Љепа Божић. Све су лијепо уредили, све је на свом мјесту. Ту су шаховске фигуре, клацкалице, љуљашке, етно мотиви, авиони, осматрачнице. А све је почело још прије неколико година, присјећа се Љепа Божић говорећи за Бањалучку хронику Елта телевизије.

„Ја сам то сама почела око цвијећа а онда је наставио Милорад, каже нам Љепа Божић, понављајући да су изглед дворишта прилагодили унуку Михајлу Ђорђевићу којег како рече воли највише на свијету."

Божићи су своје двориште више пута пријавили за учешће  у акцији „Бирамо најуређеније двориште." Коју организује бањалучка Градска управа. Учествовали су и у акцији Најкутак. Освајали су и награде. Кажу, то је само сатисфакција за њихов рад.

А није било лако. Средином деведесетих морали су у збјег. Овај дио бањалучке градске територије био је ратна зона. Кажу, кад су се вратили све је било уништено. До непрепознатљивости.

„Дуго су мине биле постављене тамо према Дубици и Ситници. Мало по мало, живот се враћао у Дујаковце. Морали смо добрано засукати рукаве. Сада се не живи лоше.", каже Милорад Божић и додаје

„Ко хоће око земље радити, може имати."  Жали Милорад што младеж одлази. Позитиван примјер је Раде, комшија, који се озбиљно бави пољопивредом. И овце је набавио. Труди се.

„Сина Горана сам изгубио у рату, каже Милорад Божић. И сам пут од расккрснице за Локваре до куће зове се Горанов пут.  Али нисмо се предали. Боримо се, живот је суров.  Ово што правим разне фигуре, то ми је забава. Одмарам се правећи авионе, шаховске фигуре, кућице, етно мотиве. Имам и генерале и заставу Југославије. Сад више правим играчке за унука. Кад стигнем. И колико могу."  каже Милорад Божић

Прошле године село је добило воду. Са Вулина. Кажу, свануло им је тада, јер су коначно престали скупљати кишницу и плаћати цистерне.  Живот је овдје сада пристојан, може се, још само да је младих људи више остало, било би баш добро, рекоше нам на крају Божићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана