Божић просвјетљује смисао живота

Свјетлана Ђуричић
Божић просвјетљује смисао живота

Сарајево, Бањалука - Мисама поноћкама у црквама вјерници католичке вјероисповијести почели су прославу Божића, а наставили у кругу породице уз богату и свечану трпезу.

У сарајевској катедрали Срца Исусова божићну мису је предводио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је у обраћању вјерницима пожелио да Божије свјетло засија у срцима људи, породицама и свијету.

- Живимо у времену безнађа, обавијени мраком немилих ратова који се воде из интересних разлога. Они којима су памет попили и које гурају да убијају називају терористима, а они који их у то гурају су већи терористи - рекао је Пуљић.

Он је позвао вјернике да славе Исуса, јер то просвјетљује смисао живота и враћа достојанство човјеку.

- Нека божићна ноћ просвијетли срца и одагна безнађе које је завладало у људима - поручио је Пуљић.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица позвао је вјернике на миси у бањалучкој катедрали Светог Бонавентуре на молитву за оне који пате и који су обесправљени.

- Не можемо мирно славити Божић када имамо пред очима многа страдања широм свијета. Међутим, Бог није нестао са земље и треба нас како би успоставио праведни мир и да нас ослободи од ропства гријеха и смрти - рекао је Комарица.

Празнично славље почело је мисама у приједорској цркви Светог Јосипа и у жупама Љубија, Равска, Шурковац и Стара Ријека. Приједорски жупник Марко Видовић је позвао све људе да поштују Бога, себе и друге. У катедрали Рођења блажене Дјевице Марије у Требињу мису је служио дон Иво Шутало који је вјерницима пожелио да им новорођени Исус донесе радост и благостање. Он је исказао захвалност владици захумско-херцеговачком и приморском Григорију и градоначелнику Требиња Луки Петровићу што су присуствовали миси.

Ханука

Вечерњим молитвама и паљењем свијећа Јевреји у БиХ започели су јуче по заласку сунца прославу Хануке, празника који траје осам дана. Ханука на хебрејском значи посвећеност и симболизује празник свјетлости и слободе.

Предсједник РС Милорад Додик упутио је честитку Јеврејима пожељевши им да празник свјетла и побједе проведу у добром здрављу, миру и радости са својим најближим. Честитке су упутили и други званичници РС и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана