Бошњак од муџахедина спасио крст из православног храма у Возући

Novosti.rs
Бошњак од муџахедина спасио крст из православног храма у Возући

Завидовићи - Православни крст манастира Света Тројица у Возући код Завидовића, у ФБиХ, који је нестао у септембру 1995. године, кад су средњовековну задужбину Немањића девастирали припадници Армије БиХ, поново је тамо где припада и где је био стотину година уназад.

Њега је предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић предао протојереју Зорану Живковићу, који службује у парохији завидовићко-жепачкој.

Примопредаја је обављена у мјесту Стог, на завршној церемонији марша "Стазом егзодуса", којом Возућани обиљежавају тужан јубилеј прогона са својих огњишта у јесен 1995. године.

Крст је, према казивању Благојевића, добио од породице Лазаревић из Брода, који су поријеклом из Зенице, из које су у град на Сави пребјегли након завршетка ратног сукоба.

"Јавили су ми се из те породице, рекавши да су крст добили од једног бившег припадника Армије РБиХ, који је учествовао у заузимању Возуће пред крај рата. Рекао им је да се затекао у манастиру у тренутку кад су муџахедини кренули у рушење средњовековног комплекса и буквално је крст успио да склони испред бомбе коју ју припадник одреда "Ел муџахид" бацио у унутрашњост здања", каже о овом догађају Благојевић.

Како се радило о припаднику Трећег корпуса Армије РБиХ, крст је са собом донио у Зеницу, гдје га је након неколико година предао угледној српској породици Лазаревић.

"Замолио је да они пронађу некога поузданог из Возуће, који би се побринуо да се крст врати у манастир, што се, ево, и обистинило. Дугујемо му захвалност за његов људски и хуман чин", каже предсједник Завичајног удружења из Добоја.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана