Бошњачки ученици преузели свједочанства

К. Ћ. - А. Ј.
Бошњачки ученици преузели свједочанства

Сребреница - Сви ученици деветих разреда у Првој основној школи у Сребреници преузели су свједочанства, потврдио је у петак директор ове школе Драго Јовановић.

Он је демантовао наводе појединих бошњачких родитеља који су у четвртак са састанка одржаног у Културном центру поручили да неће узети свједочанства и књижице дјеце уколико у рубрику језик буде уписан "језик бошњачког народа".

- Планирали смо да током идуће седмице подијелимо и ђачке књижице - рекао је Јовановић.

Предсједник Клуба одборника СДС-а у локалној скупштини Момчило Цвјетиновић сматра да је ријеч о политизацији, нагласивши да су састанак у Сребреници заказали политички моћници који не признају РС и њене законе.

У Средњошколском центру је потврђено да су у први разред пријављени свршени сребренички основци који су уз документа приложили и свједочанство о завршеном деветом разреду у којем је у рубрици језик уписано "језик бошњачког народа".

Министар просвјете и културе Дане Малешевић истакао је да се на родитеље бошњачке дјеце из Сребренице врши притисак да бојкотују наставу и забране дјеци да уче језик бошњачког народа.

- Родитеље, изгледа, нико не пита, него се врши притисак на њих - истакао је Малешевић.

Поручио је да ће ресорно министарство разговарати са родитељима о том питању у оним срединама гдје је постојао проблем у вези са националном групом предмета.

Бошњачки родитељи у Сребреници инсистирали су да се дјеци у књижице у рубрици језик упише "босански", а не "језик бошњачког народа", како је то Уставом РС предвиђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана