Бошњаци: Не осјећамо никакав вид угрожености

Срна
Бошњаци: Не осјећамо никакав вид угрожености

ФОЧА - Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и Срђаном Драшковићем са којег су демантовали наводе о угожености фочанских Бошњака, које су пренијели поједини федерални медији.

Они су поручили да не осјећају никакав вид угрожености или дискриминације по националној или вјерској основи, те да се у Фочи осјећају слободно.

Сафет Чорбо из села Мјешаја у мјесној заједници Брод рекао је да они који пласирају приче о наводној угрожености Бошњака користе то у политичке сврхе.

Он је истакао да је безбједност Бошњака у Фочи на задовољавајућем нивоу, без разлике у односу на друге.

“Ходам градом слободно, нема никакве угрожености, да нас неко застрашује, Бошњаци живе нормално”, навео је Чорбо.

Он је додао да политички представници Бошњака, док су били дио власти у претходном мандату, нису искористили ту позицију да помогну повратницима, већ су се, како он сматра, залагали само за личне интересе.

“Већ дуже времена бавим се пољопривредом од које живим. Ко хоће да ради, од пољопривреде може живјети”, поручио је Чорбо.

Гласине о наводној угрожености Бошњака одбацио је и предсједник Савјета мјесне заједнице Јелеч Фуад Шљиво.

“У своје име и у име пуно људи, могу да кажем да ми немамо никаквих проблема. Са начелником смо се договорили да заједно обиђемо повратничке породице, а онај ко шири дезинформације о нашој угрожености нека се правда ономе коме је ту пручу смислио”, рекао је Шљиво.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да безбједност Бошњака ни у једном елементу није угрожена у шта се увјерио и на данашњем састанку.

“Обићи ћемо све мјесне заједнице и помоћи људима колико можемо. Желимо да спријечимо било какав вид политикантства и убирања јефтиних политичких поена и да пошаљемо јасну поруку људима који овдје живе да је Фоча отворен град за све њене становнике и да немају разлога да брину ни у ком погледу”, рекао је Вукадиновић.

Предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић навео је да на Медицинском факултету у Фочи студира око 50 Бошњака, да неки од њих живе у Студентском дому и да се никада на било шта нису пожалили.

“Креће туристичка сезона, ми смо отворени да радимо и сарађујемо, не интересују нас приче од прије 30 година. Медицински факултет уписује стране туристе, долазе нам људи из Индије, Бангладеша, Непала, Италије и хоћемо да пошаљемо поруку да је Фоча отворен град и да смо превазишли проблеме из прошлости”, рекао је Драшковић.

Он је позвао Бошњаке да се, уколико постоје проблеми, обрате општинским органима, ако је потребно и њему лично или начелнику општине, те да ће им сигурно изаћи у сусрет и помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана