Бошњаци који су се борили за Српску нису заборављени

Дејан Јовичић
Бошњаци који су се борили за Српску нису заборављени

СРБАЦ - Припадници исламске вјероисповијести из Српца, који су се борили у Војсци Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата, били су до сада неправедно запостављени, али ће се од ове године повести више рачуна како би им били побољшали стамбени и материјални услови.

Ово је изјавио предсједник Борачке организације Србац Горан Плотан, подијеливши пет прехрамбених пакета за демобилисане борце Војске Републике Српске исламске вјероисповијести, а једном од њих током предстојећег викенда почеће изградња нове куће. Скромна помоћ уручена је поводом Рамазанског Бајрама, који су исламски вјерници јуче прославили.

- До сада у Српцу, а према нашим сазнањима и шире, није било организованих подјела за борце исламске вјероисповијести који су се борили на нашој страни, што је неправда, јер многи од њих су дали своје животе за Републику Српску. На овај начин обрадовали смо три породице из Кобаша и двије из Српца. Пакете планирамо дијелити и наредних година, а помоћи ћемо им и на друге начине – рекао је Плотан.

Халид Мешановић из Кобаша, ратни војни инвалид који је рањен још на почетку рата, каже да га је пријатно изненадио гест Борачке организације.

- Нисам способан за рад, али се борим, имам петочлану породицу и желим да останем овдје, да живим на овим просторима и поштујем ово што имамо. Срећан сам што ме се неко сјетио и сви људи добре воље биће увијек добро дошли у моју кућу - рекао је Мешановић.

Ибрахим Коларић из Српца, ратни војни инвалид друге категорије, каже да је ово симболичан гест који је показао да нису заборављени.

- Били смо раме уз раме једни с другима када је било најтеже, а и сада у миру. Надам се да ћемо наставити живјети сложно и да пушке више неће запуцати на овим просторима - рекао је Коларић.

Један од бораца исламске вјероисповијести, Фикрет Бакоњић из Кобаша, који живи у неусловној кући са сестром и сином, срећан је што ће до краја седмице почети изградња његовог новог дома. Грађевински материјал у вриједности од 5.000 КМ, за изградњу куће, недавно су му испоручили представници Фонда солидарности Борачке организације Србац, а новац за набавку материјала је обезбијеђен уз помоћ донатора.

- Већ дуже времена кућа је у рушевном стању и нисам имао довољно новца да је реновирам, а камоли да градим нову. Ово је за мене остварење снова и пресрећан сам што ћемо прије зиме имати нови кров над главом – рекао је Бакоњић.

До краја године у плану је изградња и спомен обиљежје за погинуле борце свих вјероисповијести из Кобаша, који су се борили у Војсци Републике Српске, а средства су обезбиједили Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС и Борачка организација РС. Кобаш је био једина мјесна заједница у Српцу у којој није било подигнуто спомен-обиљежје за погинуле борце ВРС.

Прослава широм БиХ  

Припадници исламске вјероисповијести славе један од највећих празника Рамазански бајрам, којем је претходио мјесец поста, који су вјерници проводили у молитви, одричући се хране, пића, лоших мисли и дјела. Централна свечаност у БиХ јуче је одржана у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, а молитву је предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић. Свечано је било и у бањалучкој Ферхадији, гдје се окупио велики број вјерника. Молитву је предводио муфтија бањалучки Нусрет Абдибеговић, који је након молитве рекао да га радује што из Бањалуке шаљу заједничку радост свих становника.

Међу вјерницима је био и Елмедин Ђузел из Бањалуке, који је истакао да ће празник прославити у кругу породице. Осим Бањалучана у Ферхадији су се окупили и вјерници из других градова. Муслимани славе Рамазански бајрам три дана, а током празника посјећују породицу и пријатеље и честитају празник ријечима: Бајрам шериф мубарек олсун. Други дан Бајрама вјерници обилазе гробља и сјећају се својих најмилијих.

М. Л.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана