Босанско Грахово први пут након 28 година обиљежава Дан општине: Јединство чува српски идентитет

Милош Васиљевић
Босанско Грахово први пут након 28 година обиљежава Дан општине: Јединство чува српски идентитет

БОСАНСКО ГРАХОВО - Саборство и окупљање у име традиционалних вриједности сачували су идентитет српског народа гдје год да живи, а са тим циљем челни људи Босанског Грахова одлучили су да први пут након 28 година обиљеже Дан општине, 19. августа.

На том подручју све је мање људи, миграције и лоши услови живота довели су их у тежак положај, али они који су остали истрајни и живе на вјековном огњишту морају заједничким снагама корачати заједно.

Према ријечима начелника Босанског Грахова Уроша Ђурана, свакодневица повратницима у овом дијелу БиХ није никад била лака, а посебно сада.

Ипак, како каже за “Глас Српске” сви морају дати допринос да се поправи квалитет живота. 

- Од повратка су се смјењивале гарнитуре власти, многи су одлазили и долазили па се нису могли договорити у вези са обиљежавањем дана општине. Сада смо дошли на идеју да то обиљежимо. Имали смо јавну расправу о Дану општине и одредили смо да је то 19. август - Преображење Господње - рекао је Ђуран.

Према његовим ријечима, обиљежавање ће почети светом литургијом у Храму апостола Петра и Павла, уз полагање вијенаца на Споменик погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату те свечану сједницу Општинског вијећа тачно у подне.

- Циљ је да пређе у традицију, да се сви окупљамо на тај дан, како они који ту живе тако и из расијања. Ко год да буде начелник требамо се окупљати на овакве датуме - рекао је Ђуран.

Према његовим ријечима, циљ је да се од заборава отргне српска традиција и обичаји те да кроз јединство буду сви као један.

- Хоћемо да на тај дан превазиђемо све подјеле и трзавице између нас. Волио бих да дођу сви бивши начелници које сам позвао, али и много гостију који су везани за наш крај. Хоћемо да кренемо напријед, да урадимо у будућности шта можемо и побољшамо услове нашег народа који ту живи - рекао је Ђуран.

Он је још једном посјетио на тежак положај Срба којих је, нажалост, све мање.

- У Босанском Грахову живи између 1.000 и 1.500 људи. Љети их је више, ту је дијаспора и родбина која живи ван родне груде. Тешко се живи, стара је популација, тешко је доћи до посла. Кад све саберемо није нам лако, али преживјећемо заједно - рекао је Ђуран, напомињући да чини све што може како би млади имали боље услове.

Први човјек ове општине у Ливањском кантону додаје да ће, у оквиру прославе Дана општине, бити откривена биста Голуба Бабића, затим биће одржан историјски час те промовисана “Монографија ФК Грахово”.

Потенцијали

Урош Ђуран наглашава да иако имају нетакнуту природу мучи их лоша инфраструктура. Приступни путеви прије свега у село Преодац, које је још у бившој Југославији проглашено за најљепше, веома су лоши.

- Овако сиромашна општина није у могућности ни да одржава тај пут, а камоли да га асфалтира. Покушавамо на више начина да оживимо тај крај, али слабо нам ко излази у сусрет - Ђуран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана