Борци из Источног Сарајева за викенд на гробу Доктора Лазића у Нишу

ГС
Борци из Источног Сарајева за викенд на гробу Доктора Лазића у Нишу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Делегација из Источног Сарајева отпутоваће сутра у Ниш, гдје ће посјетити гроб доктора Миодрага Лазића и присуствовати Видовданској академији на којој ће кћерки српског хуманисте бити уручен Орден Светог Романа, постхумно додијељен њеном оцу.

Путовање организује општинска Борачка организација "Илиджански борац", а делегацију некадашњих бораца, припадника полиције и дјеце погинулих бораца из Источног Сарајева предводиће предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић. 

Делегацији Источног Сарајева у Нишу ће се придружити градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић. 

Полазак из Источног Сарајева планиран је за сутра у 4.00 часа, испред зграде Градске управе, најављено је из ове управе. 

Борци из Источног Сарајева присуствоваће сутра увече Видовданској академији у порти Саборног храма у Нишу на којој ће највише признање Епархије нишке - Орден Светог Романа постхумно додијељен доктору Лазићу примити његова кћерка Нина. 

Видовданску академију организују управа Саборне цркве и град Ниш са благословом Његовог преосвештенства епископа нишког Арсенија, а у програму манифестације која почиње у 19.30 часова учествоваће НЦПД "Бранко и Војни" и оркестар "Ниш" Копнене војске Србије. 

У недјељу, на Видовдан, у 11.00 часова парастос доктору Лазићу биће служен на Новом гробљу у Нишу, гдје ће се окупити многи поштоваоци великог спрског хуманисте, укључујући и борце из Источног Сарајева. 

Предсједник "Илиджанског борца" Горан Шеховац рекао је да Илиджанци и грађани Источног Сарајева желе да и на овај начин одају почаст некадашњем саборцу, српском хероју и хуманисти. 

Шеховац је истакао да због епидемије вируса корона нису били у могућности да присуствују сахрани и четрдесетници, али су у договору са породицом доктора Лазића одлучили да за Видовдан посјете његов гроб и одају му почаст. 

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да је доктор Лазић оставио неизбрисив траг у некадашњем Српском Сарајеву, те да Срби са ових простора имају обавезу да његују успомену на његово дјело. 

Лучић је подсјетио да су грађани Источног Сарајева, представници локалних власти и борачких организација организовали различите активности у част доктора Лазића, те изразио очекивање да ће и неке значајне иницијативе бити реализоване у наредном периоду. 

"Имали смо иницијативе да се улице и тргови у нашем граду назову по доктору Лазићу, а знамо и за иницијативу жИлиджанског борцаж за израду статуе доктора Лазића у природној величини. Поздрављена је и иницијатива у Народној скупштини Републике Српске да болница у Источном Сарајеву буде преименована у Болница жСрбија - др Миодраг Лазићж", истакао је Лучић. 

Доктор Миодраг Лазић, директор Ургентног центра у Нишу и ратни хирург у Републици Српској током одбрамбено-отаджбинског рата, преминуо је 14. априла у болници у Нишу од вируса корона, а сахрањен 18. априла на нишком Новом гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана